Yaşam maliyeti 6 ayda 120 lira yükseldi

Haziran ayında açlık sınırı bin 22 lira, yoksulluk sınırı 3 bin 328 lira hesaplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türk-İş'in araştırmasına göre, haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 22 lira, yoksulluk sınırının ise 3 bin 328 lira olduğu belirlendi.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı ''açlık ve yoksulluk sınırı'' araştırmasının haziran ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 21 lira 67 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 327 lira 91 kuruş oldu.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,65 oranında arttı. Yılın ilk 6 aylık dönemi itibarıyla artış oranı yüzde 3,72 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 10,45 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,82 hesaplandı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyat değişikliği görülmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, et ve tavuk ile sakatat fiyatı bu ay yine değişmedi. Yumurta fiyatı ise arttı. Bakliyat ürünlerinden kuru fasülye ve barbunya fiyatı artarken, kırmızı mercimek fiyatı bu ay geriledi. Diğer ürünlerde ise fiyatlar aynı kaldı. Yaş sebze-meyve bu ay fiyat artışının temel nedeni oldu. Özellikle domates fiyatındaki artış dikkati çekerken, sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 2,85 lira hesaplandı. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 3,10 lira oldu.

Haziran ayında yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı geçen aya göre yükselerek 2,96 lira tutarına ulaştı. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, önemli bir fiyat değişikliği belirlenemedi. Ayrıca tereyağı, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay da değişmedi.

Çalışanların geçim şartlarının enflasyondaki gerilemeye rağmen daha da olumsuz etkilendiği ileri sürülen araştırmada, "Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti, yılbaşına göre 119,43 lira artış göstermiştir. Gıda harcamasına, 6 ayın sonunda gelen ek yük ise 36,67 lira oldu. Bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay bin 144 lira 63 kuruş hesaplanmaktadır. Oysa aile unsuru dikkate alınmadan tek bir çalışan temel alınarak yılbaşında net 773,01 lira/ay belirlenen asgari ücret temmuzdan itibaren 803,68 lira olmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.