YASED, sorunlara çözüm üretecek

YASED'in yeni Yönetim Kurulu, Bakan Çağlayan ve ekibi ile yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik öneriler konusunda istişarede bulunmak ve öncelikli sorunlara çözüm üretmek amacı ile bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ve Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesine ve ekonomik kalkınmasına katma değer yaratan uluslararası doğrudan yatırımları desteklemek üzere çalışan YASED'in yeni Yönetim Kurulu, Bakan Zafer Çağlayan ve ekibi ile yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik öneriler konusunda istişarede bulunmak ve öncelikli sorunlara çözüm üretmek amacı ile bir araya geldi.

YASED açıklamasına göre, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, YASED Yönetim ve Denetim Kurulu ve YASED Çalışma Grupları Başkanları da Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) için bir cazibe merkezi olabilmesi ve UDY'dan aldığı payı yükseltmek için neler yapılması gerektiğine dair yol haritasını masaya yatırdı.

"Uluslararası yatırımcılar Türkiye'nin adeta marka elçileri"

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2023 vizyonuna paralel "Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi olma" hedefine emin adımlarla ilerlendiğini söyleyen, bu süreçte UDY'ın önemine işaret etti.

YASED'in kurumsal üyeleri olan uluslararası sermayeli şirketlerin, Türkiye'nin adeta marka elçileri olduğunu belirten Çağlayan, "Uluslararası yatırımcıların radarındaki konular bizim de radarımızdadır ve bizim için önemlidir. Uluslararası doğrudan yatırımcılar, Türkiye'nin uluslararası arenadaki algısında çok önemli bir role sahiptir. Bu sebeple, biz de Bakanlık olarak, YASED ile her türlü işbirliği ve ortaklığa hazırız. Önümüzdeki dönemde yakın iletişim içerisinde ortak çalışmalar gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Benzer çalışmalarla yatırım ortamına somut katkı sağlamak istiyoruz"

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise gerçekleştirdikleri çalıştayın çok verimli geçtiğini ve Türkiye'nin dünyadaki UDY'dan aldığı payın artması amacıyla, ilgili tüm paydaşlarla beraber çalışarak, ortak akıl ve çözüm üretmeye odaklandıklarını söyledi.

Bu doğrultuda Ekonomi Bakanlığı ile aynı hedefe yönelik çalıştayda bir araya gelmenin çok faydalı sonuçlar doğurduğunu ve sorunların çözümüne yönelik yeni yaklaşımlar ortaya çıktığını belirten Timuray, bu konuların takipçisi olacaklarını ve önümüzdeki dönemde de yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik olarak proaktif çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.

Yatırım ortamının iyileştirmeye yönelik stratejilerde Bakanlık ile mutabık olmaktan duyduğu memnuniyeti de ifade eden Timuray, “Benzer çalıştayları önümüzdeki dönemde de yaparak yatırım ortamına somut katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Timuray, “Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine paralel olarak, dünyada uluslararası sermaye çeken ilk 10 ülke arasında da olması gerektiğine inanıyoruz. Bu da bizi, dünyadaki UDY payımızı mevcut yüzde 1 seviyesinden en az yüzde 3 seviyesine çıkarma hedefine odaklamalıdır” diye konuştu.

"5 stratejik alana odaklandık"

Bu hedef doğrultusunda, 2013-2014 döneminde 5 stratejik önceliğe odaklanacaklarını ifade eden Timuray, bu öncelikleri şöyle sıraladı:

"Yatırımların sürdürülebilir ve rekabetçi olmasını sağlayan uluslararası standartlarda yasal ve yönetsel düzenlemelere sahip yatırım ortamının tesisinde öncü rol almak,  uluslararası yatırımların Türkiye ekonomisine ve kalkınmaya olan önem ve katkısını kamuoyu nezdinde etkin paylaşmak, Ar-Ge merkezi yatırımlarının artmasını destekleyen stratejik öneriler üretmek, küresel yetkinliklere sahip nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için stratejik öneriler üretmek, şirketlerin yönetim, üretim, servis ve lojistik faaliyetlerinde, Türkiye'nin ‘Bölgesel Merkez' olarak değerlendirilmesine öncülük etmek."

Türkiye'de, hukuk güvenliği, vergi ve teşvikler, istihdam ve eğitim, fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla, Ar-Ge ve teknoloji kullanımı gibi tüm yatırımcıların çok hassas olduğu konulardaki sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren Timuray,  Türkiye'nin global bir güç olması için Ar-Ge Merkezi ve Bölgesel Merkez olması gerekliliği ve bu yönde hedeflenen çalışmaların,   Ekonomi Bakanlığı ile birlikte çalıştayda en çok öne çıkan konular olduğunu sözlerine ekledi.