Yatırım ödenekleri gelecek yıl cari olarak azaltılacak

Hükümet, 2019 yılında aralarında kamu-özel ortaklığı modeliyle yapılanların da olduğu bazı yatırımlardan vazgeçmeyi, bazılarını yeniden yapılandırmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Hükümetin, 2019 yılı içinde kamu yatırımlarına yönelik kapsamlı bir inceleme ve analiz başlattığı öğrenildi.

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre mevcut kamu yatırım stokuna yönelik kapsamlı bir değerlendirme yapılacak ve gerekli görülmesi halinde bazı yatırımlardan vazgeçilecek ya da yeniden yapılandırılacak. Bu kapsama kamu-özel ortaklığı (KÖİ) modeliyle yapılan yatırımların da alındığı, bu projelerin kamuya ilave yük getirmemesi odaklı olarak bir inceleme ve iyileştirme yapılacağı kaydedildi.

Kamu yatırımlarına yönelik olarak 2019’da ödenekler cari olarak azaltıldı. Bu dönemde bütün bakanlıkların mevcut yatırımlarına yönelik bir analiz yapılacağı ve analiz sonucuna göre 2019 ve sonrası için bir yatırımların yeniden önceliklendirileceği öğrenildi. Bu kapsamda 2019’da en kısa sürede bitecek yatırımlar öncelikli olarak ele alınacak.Bu kapsamda ikinci kriter diğer yatırımlarla bağlantılı olanlar olarak belirlendi. Halen devam eden projeler içinde uygun olanların finansmanının daha uzun vadelere bağlanmasına yönelik yol aranacak. Kamunun harcamaları içinde ciddi miktarlara ulaşan, araç, lojman ve sosyal tesisler ile hizmet binaları konusunda da önlem alındı. 2019 yılında idari hizmet binası yapım ve kiralaması yapılmayacak.

Mega projelere dış yatırımcı alınacak

Kamu ve özel sektör yatırımlarının hızlandırılması, ayrıca teknolojik dönüşüm hedefi için 2019’da bazı kurumsal düzenlemeler de yapılacak. Mega projelere dış yatırımcı alınacak. Ayrıca, 2019’da Kalkınma ve Yatırım Bankası yeniden yapılandırılarak sermayesi güçlendirilecek. Bankaya ilave sermaye konulacak. Bankanın yeniden yapılandırılması ve yine kalkınma amacıyla kamu ve özel sektör yatırımlarını desteklemeye yönelik kanun TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Türkiye Kalkınma Fonu da yatırımların finansmanı ve yatırımların menkulleştirilmesine yönelik süreçlerde etkin olarak kullanılacak.

KÖİ’ler için çerçeve kanun hazırlanacak

Kamu-özel ortaklığına yönelik 2019’da bir dizi iyileştirici adım da atılacak. Buna göre, kamu-özel ortaklıklı projelerinin bütçeye getireceği gelir ve giderlere yönelik olarak sürecin iyi yönetilmesi için bir kamu yatırımları odaklı izleme mekanizması oluşturulacak. KÖİ projeleri oluşturan kamu kurum ve kuruluşlarının altyapısı güçlendirilecek. KÖİ yatırımları için bir çerçeve kanun hazırlanarak, uygulamaların tekdüzeliği sağlanacak.