”Yatırımda frene basılıyor, talep daralması olacak”

Bakan Çelik, AK Parti Sosyal İşler İl Başkanları Toplantı'sının açılışında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bu kriz bizi iki şekilde etkiliyor. Bir, finansman temininde güçlükler yaşanacak. Yatırımda frene basılıyor. En önemlisi de talep daralması olacak" şeklinde konuştu.

Çelik, AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Sosyal İşler İl Başkanları Toplantı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Reformu hakkında bilgi verdi ve gündemi değerlendirdi.

Bakan Çelik, küresel krizin etkilerine değinerek, şöyle devam etti:

"Bu kriz bizi iki şekilde etkiliyor. Bir, finansman temininde güçlükler yaşanacak. Yani Bankalar, kredi... Yurt dışı, yurt içinden yatırımda frene basılıyor. En önemlisi de talep daralması olacak. Şimdi biz bir şeyler üretiyoruz Avrupa'ya, Asya'ya, Afrika'ya, dünyanın her yerine satıyoruz. Ama şimdi adam 'ben almıyorum' diyor. Talep daralması neticesinde  içeride özelikle istihdama dönük ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalma durumumuz var, eğer kriz uzarsa... İşte bunun birinci ayağını biz istihdam paketiyle gerçekleştirdik. İşverenlerimizin yükünü hafifletmeye dönük bir düzenlemeyi bu krizin ortasına girmeden gerçekleştirdik. Şimdi diğer düzenlemelerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yani reel sektörle finans sektörü arasında ne gibi bir uyumu sağlamamaz gerekiyor ki bu kriz daha uzun tahribatlara sahne olmasın."

"600 bin sigortalı artışı var"

İşsizlik Sigortası Fonu'nda şu anda yaklaşık 36 milyon YTL para biriktiğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Bu kaynak sürekli büyüyor. İŞKUR'un bir görevi de istihdamı korumaktır. Şu an istihdamla ilgili ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bu, piyasalara yansıyacak gibi görünüyor. Henüz yansımış değil. Niye yansımış değil diyorum; son 3 ay içerisinde sigortalı sayımızda 145 bin artış oldu. 2007 Eylülü ile 2008 Eylülü arasında 600 bin sigortalı artışı var. Bakınız resmi rakamlardan bahsediyorum. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat çok iyi olacak anlamına geldiğini söylemiyorum. Dünyadaki küresel krizin gidişi açısından olay dikkatle izleniyor. Buna göre de istihdamı koruma adına ne gerekiyorsa gerekli adımları atmamız lazım.

GAP bir anlamda dünyanın krize girdiği bir ortamda kamu yatırımı olarak karşımıza çıkıyor. Devlet ciddi bir altyapı yatırımı yapıyor. GAP'a İşsizlik Sigortası Fonu'ndan verdiğimiz para şu şekilde; 8 katrilyon devlet payı var. Bu 8 katrilyonun neması her yıl 1.3 katrilyonu veriyoruz. Ana para duruyor Fon'da. Fon'a hiç zarar vermeden bu ciddi yatırımları GAP'ta gerçekleştireceğiz. "

Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın da Başbakanlığa sevk edilme noktasında olduğunu, bir diğer önemli yasa olan sosyal yardımlarla ilgili düzelemeye yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Faruk Çelik, AK Parti Sosyal İşler İl Başkanlarına, siyasetin zor bir zanaat olduğunu ve bu yükün herkes tarafından paylaşılması gerektiğini söyledi.