Yatırımların önünü açacak yeni paket yolda

Başbakan Yardımcısı Elvan, "Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi önümüzdeki bir-iki hafta içerisinde TBMM'ye sevk edeceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi bir-iki hafta içerisinde TBMM'ye sevk edeceklerini belirterek, "Sivil toplum kuruluşlarınca bu kapsamda hazırlanan 52 maddelik eylemden, 10'unu bu pakete ilave edeceğiz. Kalan eylemlerin de birkaçı hariç tamamının prosedürlerini haziran sonuna kadar tamamlayacağız." dedi.

Elvan, AA muhabirine, bakanlar düzeyinde ikincisi Ilgaz'da gerçekleştirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TOBB koordinasyonunda sivil toplum kuruluşları tarafından yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hazırlanan 52 maddelik eylem planını teker teker gözden geçirdiklerini anlatan Elvan, hangi eylemin ne kadar sürede yapılacağına ve kimler tarafından koordine edileceğine karar verdiklerini kaydetti. 

Söz konusu 52 eylemden 10'unu TBMM’ye gönderecekleri yatırım ortamının iyileştirilmesi paketine ilave edeceklerini bildiren Elvan, kalan eylemlerin birkaçı hariç hemen hemen tamamının prosedürlerini haziran ayı sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi. Elvan, "Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 2016'da çok ciddi somut adımlar atacağız." diye konuştu.

"Yatırım ortamı için kamu ve özel kesim tam bir uyum içerisinde"

Sundukları somut öneriler için sivil toplum örgütlerine, sağladıkları önemli katkılar nedeniyle de ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür eden Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hem kamu kesiminin hem de özel kesimin tam bir uyum ve birliktelik içerisinde olduğunu vurguladı.

Elvan, gerek ekonomi gerekse yatırım ortamı açısından önümüzdeki dönemin çok daha iyi, çok daha parlak olacağını söyledi.

6 başlık altında çalışma yürütüldü

Genel itibarıyla 6 başlık altında çalışma yürüttüklerini bildiren Elvan, söz konusu çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Birincisi bu yatırımları çok daha cazip hale nasıl getirebiliriz, bu başlık altında değişik eylemlerimiz var. İkincisi özellikle yatırımcıyı Türkiye'den uzaklaştıran, caydıran unsurlar nelerdir ve bunun önüne nasıl ve ne şekilde önüne geçebiliriz, buna yönelik bazı tedbirlerimiz söz konusu. Özellikle iş gücüne yönelik, tam rekabet ortamının oluşturulması ve iş gücü piyasasının daha etkin işlemesine yönelik öneriler vardı, bunları teker teker değerlendirdik. Bir başka önemli alan Türkiye'nin küresel ölçekte tüm dünyaya entegrasyonu nasıl ve ne şekilde daha fazla artırabiliriz, finansmana erişimi nasıl daha kolay, daha güvenli hale getirebiliriz, bunlara baktık. Son olarak da özellikle iş uyuşmazlıklarında kısa sürede netice alabilecek mekanizmalarımız neler olmalıdır, arabulucuk sistemini nasıl hayata geçirebiliriz, bunları detaylı tartıştık. Belki 8-10 yıldır konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen hususlar vardı. Bunları bu 3 aylık süre içesinde teker teker hayata geçireceğiz."