”Yeni Anayasa uzun maddeler içermemeli”
Toptan, MÜSİAD temsilcilerini TBMM'de kabul etti
ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'de yeni bir Anayasanın yapılması gerektiğini belirterek, "Bu anayasa, yönetmelik gibi çok uzun maddeler içermemeli. Temel prensipleri, istikametleri ve hedefleri, temel ilkeleri ortaya koyan bir anayasa ile Türkiye çağdaşlaşma yolunda önemli bir mesafe alır" dedi.
MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bazı şube başkanlarını TBMM'de kabul eden Toptan, yeni başkan Vardan ve çalışma arkadaşlarına başarılar diledi.
Türkiye'de son yıllarda sivil inisiyatif ve sivil toplum kavramlarının, çok sık kullanılmaya başladığını ifade eden Toptan, çağdaş demokrasinin, katılımcı demokrasi olduğunu bildirdi.
Artık klasik, temsili ve partiler demokrasisinin, Soğuk Savaş ve 2. Dünya Savaşı dönemlerinde kalan, yaşanılan çağda fazla itibar görmeyen demokrasi modeli olduğunu vurgulayan Köksal Toptan, 2002 yılından sonra AB uyum yasaları çerçevesinde çıkartılan yasalarla sivil organizasyonların güçlenmesini sağlayan önemli değişiklikler yapıldığına dikkati çekti. TBMM Başkanı Toptan, "Çıkartılan yasaların ne kadar uygulandığının" tartışma konusu olduğunu da dile getirerek, Türkiye'nin daha çok sivil organizasyonlara ihtiyacının bulunduğuna işaret etti. Batı demokrasilerinde insanların sivil toplum örgütlerine ilgisi ile Türkiye'deki ilgi arasında çok büyük farkların olduğunu belirten Toptan, şöyle dedi:
"Bir de orada yönetimler sivil inisiyatife her an, her saat, her gün kulak vermek zorundalar. Washington'a giderseniz, Beyaz Saray'ın parmaklıklarının dışında her gün 3,5, 10 kişiyi ellerinde pankartlarla bir konuyla ilgili seslerini duyurmaya çalışırken görürsünüz. Aynı şeyi Avrupa'nın çeşitli başkentlerinde de görmek mümkün. Biz 'O noktaya geldik' diyemeyiz. Bizde gösteri, yasaları çok net çiğnemek şeklinde uygulanıyor. Kızılay'da gösteri olmaz: 'İşte orada yapacağız', Taksim'de olmaz: 'Yok illa orada yapacağız' Halbuki anladığımız manada sivil toplumun yönetim üzerinde ağırlığını koyması, katılımcılığını sağlaması, demokratik mekanizmaların işletilmesi suretiyle olursa o daha etkili olur, daha rahat meram anlatılır."
"Türkiye mutlaka yeni bir anayasaya kavuşturulmalı"
TBMM Başkanı Toptan, son zamanlarda MÜSİAD, TÜSİAD, TOBB, Barolar Birliği ve sendikaların, Anayasa yapımı ile ilgili zaman zaman ortaklaşa, zaman zaman da bireysel olarak ortaya koyduğu ilgi gayret ve çalışmaları takdirle karşıladığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Buradan çıkan sonuç; Türkiye'nin mutlaka yeni bir anayasaya kavuşturulmasıdır. 1982 Anayasası 177 maddedir. 83 maddesi değişti. Bu 177 maddenin hepsini değiştirseniz, yine 1982 Anayasasıdır. Yeni bir anayasa yapmak lazım. Bu anayasa yönetmelik gibi çok uzun maddeler içeren bir Anayasa olmamalı. Temel prensipleri, temel istikametleri, temel hedefleri, temel ilkeleri ortaya koyan bir Anayasa ile Türkiye çağdaşlaşma yolunda Türkiye önemli bir mesafe alır. 22 Temmuz seçimleri sonrasında Anayasa değişikliği gündeme sıklıkla geldi ama zaman zaman gündem değişiklikleri, Anayasa ile ilgili dikkatleri başka taraflara çekti. Ama bu Türkiye'nin yeni bir Anayasa yapması gerektiği gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır. Düşünen insanların, bu konuda, 'Mutlaka bir şeyler yapmak lazım' diyen insanların, bunu yine tartışmasını yarar görüyorum. Türkiye'nin demokrasisi geliştikçe, ekonomisi de gelişecektir. Bunları birbirinden ayırmak mümkün değildir."
"Demokrasi ve kalkınmadan vazgeçmeyeceğiz"
Köksal Toptan, Washington'da Lincoln Anıtında, "Güvenlikleri için özgürlüklerinden vazgeçenler, bir günde ikisini de kaybederler" yazdığını anımsatarak, "Onun için demokrasiden, kalkınmadan vazgeçmeyeceğiz" dedi. Bu iki kavramın birbirinin alternatifi olmadığını vurgulayan Toptan, "Dünyada hiçbir örnek yoktur ki demokrasi yok, ama çağdaş manada modernliği, kalkınmışlığı var" diye konuştu. Türkiye'nin batı demokrasilerinden farklı olarak başında bir terör belasının bulunduğunu ifade eden Toptan, "Yine tecrübeler bize gösteriyor ki terörle mücadele en etkin şekliyle demokratik sistem içerisinde olabiliyor" dedi.
"Mutabakat aranarak hazırlanmalı"
MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türkiye'nin mevcut anayasa ile daha fazla yürüyemeyeceğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Anayasamız, TBMM tarafından tabi ki geniş bir mutabakat aranarak hazırlanacak bir olgu. Her ne kadar birçok kesimden değişik görüşler çıkmış olsa da biz bunun böyle yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer demokrasi olmazsa, Anayasamız düzgün işlemezse bizim işlerimiz de yürümez. İşadamları olarak üzüntü duyarız. Cumhurbaşkanı seçimlerinden beri yaşanan süreçte bizatihi yaşadık. Hala vicdanlarda yer bulamayan 367 kararından sonra çok yakın bir zamanda 411 milletvekilinin ki Meclisin yüzde 75'inin onayıyla geçmiş olan Anayasa değişikliğinin reddedilmesi, tüm piyasaları alt üst etmiş vaziyette. Onun için bu anayasa bizi çok ilgilendiriyor."
Vardan, TBMM Başkanı Toptan'a; anayasa değişikliği, mesleki ve teknik eğitim, Güneydoğu Anadolu bölgesi için sosyal ve ekonomik kalkınma konularında hazırladıkları raporlar sundu, ayrıca çini işlemeli bir tabak hediye etti. Toptan da Vardan'a günün anısına yine çini işlemeli bir tabak verdi.