Yeni bütçede de esnafın derdine derman yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Adana ESOB'u ziyaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ADANA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Yeni bütçede de esnafın derdine derman olacak hiçbir şey yok" dedi.
 
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (ESOB) ziyaret eden Tekin, birlik başkanı Kazım Barışık'ın sorunlarına ilişkin sunumunun ardından yaptığı konuşmada, esnaf dostu ve aynı zamanda bakkal dükkanı işleten bir babanın oğlu olduğunu belirtti.
 
CHP'nin İstanbul il başkanlığını yaptığı dönemde de esnafa en yakın siyasetçi olarak bilindiğini ifade eden Tekin, gittiği bütün illerde esnafın sorunlarını dinlediğini söyledi.
Tekin, bütün kentlerin en büyük sorunlarından birisinin de alışveriş merkezleri olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de esnaf aynı zamanda bir sosyal yarayı tolere ediyor. Gidiyorsunuz mahalle bakkalından 'vallaha param yok kardeşim' diyorsunuz. Alışveriş yapıp deftere yazdırıyorsunuz. Sadece alışveriş değil. Örneğin hastaneye gidecek parası yoksa, bakkal, terzi, kasap ne varsa rahatlıkla 20-30 lira borç para alıyor. Esnafın, bu açıdan devletin sırtında yük olmadığı gibi bir sosyal görevi de yaptığını bilmemiz lazım" dedi.
 
Kentin ekonomik durumuna da değinen Tekin, şöyle konuştu:
"Bir zamanlar ekonomik olarak dördüncü, beşinci sırada olan Adana'nın, bugün en çok işsiz barındırması kabul edilebilir değil. Sadece Adana değil, 81 ilde ne yazık ki manzara böyle. Peki ne olması gerekir? Planlı bir devlet, planlı bir kent. Plansızlıkla yürütemeyiz. Yatırım yapmak isteyen bir esnaf 1-2 milyon dolar harcayıp iş yeri açacak, 1 yıl aradan sonra bir bakacaksınız arkanızda bir alışveriş merkezi açılacak ve sizi perişan edecek. Peki sizin bu zararınızı kim karşılayacak. Özellikle planlı bir ülke ve kent olmak zorundayız. Almanya'da herhangi bir caddede bir kasaba ihtiyaç varsa ikinci kasabı açmaya imkan yok. Burada ise ne modaysa anında iş yeri açılıyor."
Ülkede 40 milyon kişinin borçlu olduğunu öne süren Tekin, "40 milyon yurttaşın borcu varsa o ülkede hiçbir şey iyi gitmiyor demektir. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Yeni bütçede de esnafın derdine derman olacak hiçbir şey yok" dedi.
 
Toplantının ardından bir gazetecinin yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olup olmayacağına yönelik soru üzerine Tekin, "CHP İstanbul örgütü kime karar verirse adayımız o olacak" diye yanıt verdi.
 
Tekin, daha sonra bir iş merkezinin bodrum katında sağanak nedeniyle dükkanlarını su basan esnaflarla görüştü.
İş merkezinin yarım metreyi aşan suyla dolan bodrum katında, bir kamyonetin arkasına binerek açıklama yapan Tekin, "Bu katta iş yeri bulunan esnafın başka yere taşınması gerekir. Bu konuda CHP Adana İl Başkanlığımız gerekli girişimlerde bulunacak" dedi.