”Yeni Elektrik Kanunuyla herkes yatırımcı olacak”
Bakan Güler, Enerji Bir-Sen tarafından düzenlenen "Enerjide Neredeyiz?" panelinin açılışında konuştu
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de enerji yatırımcısı sayısının 3 bine ulaştığını, yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunuyla ise herkesin yatırımcı olacağını söyledi.
Memursen'e bağlı, Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Birliği Sendikası (Enerji Bir-Sen) tarafından düzenlenen "Enerjide Neredeyiz?" panelinin açılışında konuşan Güler, ülkemizde enerji yatırımlarında büyük bir artış görüldüğünü belirtti.
Görevde bulundukları 6 yılın 5 yılını işin mimarisine ayırdıklarını, bu dönemde (iş yapmıyorlar) diye çok da eleştiri aldıklarını kaydeden Güler, herşeyi bilimsel ve teknik bir baza oturttuklarını, bugün de bunun meyvelerini toplamaya yetişemediklerini ifade etti.
Enerjide yanlış yönde giden treni, rayları çevirerek, yenilenebilir enerjiye yönelttiklerini anlatan Bakan Güler, "Bakın, rüzgar esiyordu, biz de es geçiyorduk. Rüzgar enerjisinde 32 devlet arasında Avrupa sonuncusuyduk. Bugün 12'inci sıraya geldik. Ya 1'inci, ya da 2'inci olacağız. Rüzgarda korkunç depar atan bir Türkiye var. Göreve geldiğimizde rüzgar santrallerinin kapasitesi 17 megavattı. Bu sene 475'e ulaşıyor. Rüzgarda 2020'ye kadar hedef 20 bin megavat" dedi.
Göreve geldiklerinde mühendislerin iş bulamadığını, parlak beyinlerin de ya bankacı ya sigortacı olduklarını belirten Güler, şimdi bunların mühendislik yaptığını, madencilerin de eski günlerine döndüğünü dile getirdi.
"Bir elin parmakları kadar enerji yatırımcısı vardı"
Güler, geçmişte Türkiye'de 5-6 büyük enerji yatırımcısı olduğuna da işaret ettiği konuşmasında daha sonra şunları söyledi:
"Bir elin parmakları kadar enerji yatırımcısı vardı. Şimdi bu rakam 3 bine ulaştı. 5-6 büyük yatırımcıdan, 3 bin yatırımcıya... Yeni Kanunla şimdi herkes yatırımcı olacak. Evin üzerine kiremit yerine güneş pillerini koyan herkes yatırımcı olacak. İhtiyacının fazlasını da bize satacak.
Bu dönüşüm çok önemli. Bizim Bakanlıkta irili ufaklı 60 bin ihale yapıldı. Şimdi 1-2'sinde ufak tefek sıkıntı çıkıyor. Onu da biz hallediyoruz. Eskiden bu yüzde 30'du. Bu yaz herkes kriz beklentisi içerisindeydi. (Avrupa Şampiyonasında maçlarda kriz olacak, sıcak olacak.) En kurak yazlardan birini yaşıyoruz ama sorun yok. 25 çeyrekte büyüyen bir Türkiye'de enerjide sorun olsaydı, Türkiye turizm yapabilir miydi? Sanayide, ihracatta sorun olmaz mıydı? Bakın Avrupa'da enerji tüketimi her yıl yüzde 1-1,5 artıyor. Bizde yüzde 8,5 artıyor. Antalya gibi bazı bölgelerde ise yüzde 20 artıyor."
TEDAŞ'ın 880 bin kilometre kablosu olduğunu, bunların da yeraltına alınması çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Bakan Güler, "Bu işlem nedeniyle bazen elektrikleri kesiyoruz. (Elektrik kesintisi var) diyorlar. Utanmadan bunu söylüyorlar" dedi.
"Afşin'de MTA kömür buldu"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, 30 milyar dolarlık yatırım başlattıklarını, bu kapsamdaki projelerin 4 milyar megavatının bittiğini, 12 bin megavatlık bölümün devam ettiğini, 8 bin megavatlık projelerin de start aldığını anlattı.
Bunun içinde nükleer santral ile Afşin C ve D'nin bulunmadığını kaydeden Güler, "Afşin'de MTA kömür buldu. Afşin'de şimdi de 'E' geliyor. Peşinden de 'F' gelecek" diye konuştu. Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte enerjiyle ilgili kanunların hemen hemen bittiğini de vurgulayan Güler, yeni düzenleme ile 500 kilovatın üzerinde herkesin kendi yatırımını yapacağını belirtti. Güler, "500 kilovat, hemen hemen 150 daire yapar. Bunun elektriğini üretebilir ve kamuya satabilirsiniz" açıklamasında bulundu.
Hükümetleri döneminde dar gelirliye de 8 milyon ton kömür dağıttıklarını ifade eden Bakan Güler, "Bu eleştirildi. Ama Türkiye'nin sosyal hukuk devleti tarifindeki sosyal kelimesi unutuldu. Demokratikliği ve laikliği söylerler, sosyali es geçerler. Laflarla sosyal demokrat olunur" dedi.