Yeni paketin hazırlığı sürüyor

Sanayi Bakanı Çağlayan, yeni ekonomik tedbir paketinin finansmanı üzerine çalışmalar yapıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yeni ekonomik tedbir paketiyle ilgili olarak, "Finansman üzerine çalışmalar söz konusu olacak. Kredi ilişkilerinde beklentiler var. Sayın Başbakanımız zannediyorum bir kaç gün içinde bunları açıklayacak" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, bütün çabalarının sanayicinin, tüccarın, esnaf ve sanatkarın krizi en az hasarla atlatmasına yönelik olduğunu söyledi.

Çağlayan, bu çerçevede yeni bir ekonomik tedbir paketi açıklanıp açıklanmayacağına ilişkin olarak, finansman üzerinde çalışmaların söz konusu olacağını belirterek, kredi ilişkilerinde beklentiler olduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan, mobilyada 3 ay için sağlanan KDV indiriminin perakende sektörüne ya da başka sektörlere yayılıp yayılmayacağına yönelik olarak da piyasayı işletecek tüm mekanizmaları devreye sokmaya çalıştıklarını söyledi.

KDV indiriminin Maliye Bakanlığı'nın alanına girdiğini vurgulayan Çağlayan, hiç alınmayan KDV yerine sistemin çarklarının dönmesinin getirdiği bir KDV'nin önemine işaret etti. Çağlayan, "Sürümden kazanma yoluna gideceğiz. Sürümden kazanma da insanların işinin, aşının, istihdamın devam etmesini sağlayacak. Ben bu indirimlerin faydalarına inanıyorum. Maliye Bakanımız zaten çalışmaları yapıyorlar ama ben de kendilerine aktaracağım. Önümüzdeki günlerde arka arkaya başka tedbirler de bu noktada gelebilir" diye konuştu.

KOSGEB destekleri

Sanayi ve Ticaret Bakanı, KOSGEB kredileriyle ilgili olarak da bu yılın başında 1 milyar dolar tutarında cansuyu kredi desteği paketini açıkladıklarını hatırlattı.

KOSGEB bütçesinin bu yıl geçen yıla oranla 2,5 kat artırıldığına ve 4. tedbir paketinde Kuruma 75 milyon lira ilave kaynak ayrıldığına işaret eden Çağlayan, bu çerçevede 2009 yılı içinde KOSGEB'den yapmayı düşündükleri kredi desteğinin en az 4 milyar lira olacağını bildirdi.

Bakan Çağlayan, "Açıkladığımız 1 milyar dolarlık kredi desteğini 23 milyon dolara mal ettik. 75 milyon liralık ek kaynağı sadece ihracat kredisine çevirsem 2,5 milyar dolarlık kredi desteği verebiliyorum. Ama bu ilave desteğin hepsini ihracata kullandırmayacağız. Esnaf ve sanatkara, KOBİ'lere yönelik destekler de söz konusu olacak. Bu yıl KOSGEB'den minimum 4 milyar lira kredi desteği kullandıracağız" dedi.

Bakan Çağlayan, hükümetin üzerinde durduğu ortaklık kültürü ve kümelenmeye ilişkin olarak da 7-8 aydır bir çalışma yürüttüklerini, esnafın, sanatkarın ortak tedarik merkezleri kurma, ortak tedarik yapma ve pazarlama için güç birliği oluşturmasına dönük yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.

Esnaf bir araya gelip güç birliği sağladığında, pazarlık ve dolayısıyla da ucuza alım imkanının oluşacağına dikkat çeken Çağlayan, hem tedarikte hem üretimde hem de pazarlamada güç birliği oluşturulması noktasında en doğru, en iyi modeli belirlemeye çabaladıklarını kaydetti.

Çağlayan, ortaklıkların şirketleşme, çok ortaklı şirketler şeklinde olabileceğini, bunu sağlamak için öncelikle esnaf ve sanatkarları bilinçlendirme yoluna gideceklerini bildirdi.

Ortaklığa giden işletmelere KOSGEB aracılığıyla maddi destekler sağlayacaklarını belirten Çağlayan, firmaların bir araya gelmelerinin vergisel sorunlara neden olması halinde de bu sorunları ortadan kaldıracak vergi destekleri sağlayacaklarını kaydetti.