Yeni teşvik ile Diyarbakır'a 331 milyon TL yatırım geldi

Diyarbakır, yeni teşvik kanunu sayesinde yılın ilk 11 ayında 2 bin 250 kişiye istihdam yaratacak 331 milyon TL'lik yeni yatırım çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 


 

 

 
Mahir SOLMAZ
 
DİYARBAKIR - Yeni teşvik kanunu Diyarbakır'a yatırımcı ilgisini artırdı. Ocak Kasım 2012 döneminde alınan 58 teşvik belgesinin karşılığı olarak kentte 331 milyon TL'lik yatırım ile 2 bin 250 kişiye istihdam sağlanacak. Diyarbakır'da yatırım teşvik belgesi alan firmalar arasında Galatasaray eski bakanı merhum Özhan Canaydın'ın oğlu Murat Canaydın'ın İtalyanlarla ortak olduğu Biesseci Bursa Tekstil AŞ, Boydak Holding bünyesinde faaliyet gösteren İstikbal'in üreticisi Merkez Çelik AŞ ile Katar ve Suudi Arabistan sermayeli Memorial Sağlık Grubu da var.  Yüzde 85'lik doluluk oranına ulaşan Diyarbakır OSB'de halen 179 firma arsa tahsisi için sıra bekliyor. Artan yatırımcı talebi nedeniyle Diyarbakır OSB'ye 200 hektarlık ek bir alan daha tahsis edilmesi için çalışma yürütülüyor. 
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, uzun yıllar dışarıya sermaye göçü veren Diyarbakır'da son yıllarda sanayileşme çabalarında artış gözlemlediklerini belirterek, "Ticaret kültürünün hakim olduğu Diyarbakır, son yıllarda uygulanan teşvik politikaları ile sanayinin de yeşerdiği bir cazibe merkezi haline gelmeye başladı. Yeni teşvik düzenlemesi ile birlikte 6'ncı bölgede yer alan Diyarbakır'da 58 yatırım teşvik belgesi alındı. Bu kapsamda 2 bin 250 kişi istihdam edilecek ve  331 milyon TL'lik yatırım gerçekleşecek. Yatırım teşvik belgesi alan firmaların sektörel dağılımında ise imalat sektörü ön plana çıkıyor. İkinci sırayı hizmet sektörü alırken, madencilik ve tarım - hayvancılık için de yatırım teşvik belgeleri alındı" açıklamasını yaptı.
 
Canaydın ve Boydak da yatırım için kentte
 
Galatasaray eski Başkanı Özhan Canaydın'ın oğlu Murat Canaydın'ın da yatırım için Diyarbakır'a gelerek incelemelerde bulunduğunu aktaran Dr. Karakoyun "Bu incelemeler neticesinde Diyarbakır'a yatırım yapma kararı aldılar. Yeni teşvik uygulaması kapsamında ise ilk etapta 1,5 milyon TL'lik yatırım yaparak 110 kişiye istihdam sağlayacaklarını söylediler. GAP, Quiksilver, Roxy, H&M, Zara, Esprit (EDC, MCA, Sports, WCO, WCA, Trend, Decorp), Helly Hansen, Mexx, Top Shop, Dorothy Perkins, Decathlon, Calvin Klein, Timberland, Dolce&Gabbana  gibi dünya markalarına üretim yapan bir firmanın Diyarbakır'a yatırım yapma kararı alması bizim için önemli.  Bunun yanı sıra Boydak Bünyesinde faaliyet gösteren Merkez Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ ise 500 kişiye iş olanağı sağlayacak yatak fabrikası yatırımına start verdi. 2013 yılında Diyarbakır'ın 2012 yılına göre yatırımlarda ülke genelinde aslan payını alacağına inanıyoruz. Ayrıca Diyarbakır'daki küçük işletmelerin ajansımız desteklerinden faydalanarak daha büyük işletmeler haline dönüşeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
 
Küçük firmalar da kapasite artışına yöneldi
 
[PAGE]
 
Küçük firmalar da kapasite artışına yöneldi
 
Diyarbakır'a yatırım kararı alan yabancı sermayeli firmalar da olmasını önemli bulduklarını vurgulayan Dr. Karakoyun, "Bu yatırımlar yeni yatırımları beraberinde getirecektir. Ayrıca şehir içinde küçük çaplı firmaların kapasitelerini artırmaya yönelik yeni yatırımları da bu teşvik dönemimde gündemlerine aldıklarını da gözlemliyoruz" dedi.
 
OSB'ye ek alan son aşamada
 
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, ajans olarak nisan ayından itibaren yatırımcılara sürekli olarak bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Yaklaşık 260 kişiye yeni teşvik uygulamasının 6'ncı bölgeye sağladığı avantajlarla ilgili bilgiler aktardık. Her geçen gün bize başvuran yatırımcı sayısı artıyor. Şu anda Diyarbakır OSB yüzde 85 doluluk oranına ulaşıldı. Ayrıca 179 firma mevcut OSB'de arsa tahsisi için müracaatta bulundu. Artan talep karşısında valiliğimiz öncülüğünde 200 hektarlık ek bir alanın OSB'ye olarak tahsis edilmesi konusunda yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi" diye konuştu. 
 
Sektörlere göre teşvik belgesi 
 
Hizmetler: 16
İmalat: 30
Madencilik: 9
Tarım ve Hayvancılık: 3
Toplam: 58
[PAGE]

 

diyarbakirtablo1.jpg