Yeniden ekonomiye kazandırılıyor

HANDAN SEMA CEYLAN ve ALİ ESKALEN'in haberi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN - ALİ ESKALEN

KAHRAMANMARAŞ - Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Tekstil Zirvesi (UTZ 2018) Kahramanmaraş’ın geleneksel sim sırmasını da ekonomiye yeniden kazandırmak için ilk adımı attı.

Zirvenin son gününde Ramada Plaza Kahramanmaraş’ta düzenlenen “Gelenekten Geleceğe” temalı geceyle sim sırma eserlerle defile gerçekleştirildi. Tekstilin önemli kentlerinden Kahramanmaraş, böylece altın ve gümüşün haddeden geçirilerek iplik haline getirildiği ve işlendiği bu değerini öne çıkarma yolunda.

Hedef, 17’nci yüzyıldan itibaren bayrak, sancak, çeyiz eşyalarında kullanılan sim sırmanın hem dünyaca tanınması hem de ticariliğinin artırılması olarak belirlendi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun yaptığı konuşmada, “Bu hafta şehrimiz adına çok önemli 2 büyük organizasyonu gerçekleştirmiş olduk. Pamuktan hazır giyime kadar, global tekstil sektörünün en stratejik merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ta galasını yaptığımız Uluslararası Tekstil Zirvesi ve Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarımız, bu alanda dünya teknoloji devlerinin katılımına sahne oldu. Kentimiz bu alanda diğer alanlarda olduğu gibi etkisini artıracak” dedi.

Geceye katılan Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir de kentin tekstilin başkenti olması için çalıştıklarını söyledi.

Defilede kullanılan tüm kumaşlar, Kahramanmaraş’ın üretim tesislerinden toplanarak tasarımcılara iletildi. Sunuculuğunu Jülide Ateş’in yaptığı gecede podyumda ünlü mankenlerle birlikte Akınsoft firmasının robotları da yürüdü. Tasarımcılar Neslişah Yılmaz, Kemal Ertop, Özem Keskin ve Nazlı Ceylan Balduk Kurtul’un kreasyonları koreograf Asil Çağıl’ın sunumuyla sahne aldı. Böylece Türkiye’de ilk defa bir robot Maraş’ın markası ‘Nazlı Ceylan’ ile yürümüş oldu.

Etkinlikte, Mehmetçik Vakfı yararına açık artırmaya sunulan sim sırma işlemeli bir tablo, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz tarafından 50 bin liraya satın alındı.

“30 MİLYAR DOLARA YAKIN İHRACAT”

Gecede konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz tekstilin, Türkiye’ye döviz girdisi sağlayan en önemli sektör olduğunu ifade ederek, “Bu ülkeye döviz lazım. Bugünlerde bunun çok daha önemini yaşıyoruz. 30 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiren sektör ve bunun yarısı da bu ülkede kalıyor” diye konuştu. Kahramanmaraş’ın Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Öksüz, “Maraş, hep son teknolojiye yatırım yaptı. Bugün de bunun avantajını yaşıyor” şeklinde konuştu.

ROBOTLAR ÜNLÜ MANKENLERLE YÜRÜDÜ

‘Gelenekten Geleceğe’ başlığıyla düzenlenen gecede, robotlar mankenlerle aynı podyumu paylaştı. Akınsoft firmasının ADA isimli robotları, Özge Ulusoy, Sema Şimşek gibi ünlü mankenlerle ‘sim sırma’ ve ‘Maraş işi’ ile işlenmiş 4 ayrı tasarımcının eserlerini taşıdılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir