Yerel para ile dış ticaret artacak

Merkez Bankası’nın blog sayfasında yayınlanan yazıda, yerel para cinsinden uluslararası ticaretin artmaya devam edeceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Merkez Bankası, 2008 krizi sonrası hızlanan yerel paralar ile dış ticaret eğiliminin artarak devam edeceğini belirtti. Merkez Bankası’nın blog sayfasında yayınlanan bir yazıda, Türkiye’nin de bu yönde isteği olduğu açıklandı. Çin’in etkisi ile dünyadaki yerel para ticaret eğiliminin yükseldiği belirtilen yazıda, merkez bankalarının yaptığı anlaşmalarla çeşitli avantajlar sağlanan bir işlemin ortaya çıktığı vurgulandı. Yazıda Türkiye’nin TL ile en fazla ihracatı İran’a yaptığı, en fazla ithalatın ise Almanya’dan gerçekleştirdiği belirtildi.

Yerel paranın dış ticaretteki kullanım hacminin henüz küçük olduğu belirtilen yazıda, Türkiye ve gelişmesi devam eden diğer ülkeler için büyük bir potansiyel bulunduğu anlatıldı. 2016’nın ilk 9 ayı sonunda toplam ihracatın yaklaşık yüzde 5’i, toplam ithalatın ise yaklaşık yüzde 7’sinin TL cinsinden yapıldığı belirtilen yazıda, ikili anlaşmalar dışında Almanya, Fransa vb. ülkelerle de TL ile dış ticaretin gerçekleştiği bu işlemleri Türkiye’deki şube ve şirketleri yoluyla yaptıklarının
değerlendirildiği anlatıldı.

Merkez bankalarının yerel para ile ticaret yapılmasını temin etmek için kendi aralarında swap (para takası) anlaşmalarıyla sürece katıldıkları belirtilen yazıda, bu yolla üçüncü ülke para biriminin devreden çıktığı, finansal işlem maliyetinin düştüğü, işlemlerin kolaylaştığı, KOBİ lerin işlerinin kolaylaştığı, ülke piyasalarının derinleştiği ifade edildi.

Yazıda, “Yerel para cinsinden uluslararası ticaretin önemli bir potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir. Merkez bankalarının karşılıklı olarak imzaladıkları anlaşmalar ileriki dönemlerde yerel para ile dış ticaret hacminin artmasında önemli bir rol oynayabilecektir. Ayrıca, hâlihazırda birkaç ülke arasında gerçekleştirilen söz konusu anlaşmalar gelecekte bu alanda bölgesel işbirliklerine zemin hazırlama fırsatı yaratabilecektir” denildi.