Yerli füzenin 'göz'ü TÜBİTAK'tan
Türkiye'nin ilk yerli seyir füzesi SOM'u üreten TÜBİTAK, füze teknolojisinde bir ilke daha imza attı. TÜBİTAK, lazer güdümlü füzelerin gözü olarak bilinen dedektörleri, 'milli' kaynaklar kullanarak geliştirdi.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Türkiye'nin ilk yerli seyir füzesi SOM'u üreten TÜBİTAK, füze teknolojisinde
bir ilke daha imza attı ve lazer güdümlü füzelerin gözü olarak bilinen dedektörleri,
tamamen 'milli' kaynaklarla geliştirdi.
Lazer dedektörler, ilk olarak yerli füze 'CİRİT'lerde kullanılmaya başlandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin teknolojik anlamda hem füze hem de bugüne kadar ithal edilen bazı füze parçalarını ihraç edebilecek seviyeye geldiğini söyledi. Yerli lazer dedektörleri, yurtdışındaki örneklerine göre üstün teknik özelliklere sahip bulunuyor. TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve "4 kadranlı" olarak bilinen
dedektörler, yüksek hız ve doğruluk, düşük parazitik kapasite, geniş dinamik çalışma aralığı ve yüksek tepkisellik özellikleri ile uluslararası pazarda öne çıkan yeteneklere sahip.
Yüzde 100 yerli kaynaklarla üretilen lazer dedektörler, TÜBİTAK Ar-Ge uzmanlarının 2 yıllık çalışmaları sonucunda geliştirildi. Roket sisteminin en can alıcı parçası olarak nitelendirilen lazer dedektörlerin, hedefi çok hızlı ve doğru şekilde görme özelliği bulunuyor. Yeni geliştirilen dedektörlerin yurtiçinde üretilerek lazer güdümlü roketlerin arayıcı başlıklarında kullanılabilmesi için TÜBİTAK ile Roketsan arasında
sözleşme imzalandı. Projeye Roketsan, teknik ihtiyaçların belirlenmesi ve test aşamalarında katkı sağladı. Cİ-RİT füzesinde kullanılan lazer dedektörler, Roketsan'da yapılan testlerden başarıyla geçti. Bir araştırma kurumu ve sanayi sektöründeki işbirliğine iyi örneklerden birisi olarak gösterilen lazer dedektörü projesiyle başlayan işbirliğinin, diğer projelerde de yapılması için çalışmaların sürdüğü ifade ediliyor.
İki kurumun ortak çalışması ile savunma sanayinde millileştirme çalışmaları kapsamında ileri teknoloji gerektiren malzemelerin de yurt içinde karşılanması hedefleniyor.
"Füze parçası ihraç edecek noktaya geldik"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ülkelerin teknoloji geliştirenler ve bunları kullananlar olmak üzere iki kategoriye ayrıldığını söyledi. Türkiye'nin önceleri gelişmiş ülkelerin ürettiği teknolojileri kullanan ülkeler arasında görüldüğünü hatırlatan Bakan Ergün, "Ama bu durum artık tersine dönmeye başladı. Türkiye, hem füze hem de füzeler için stratejik ürün niteliğindeki bazı parçaları ihraç edebilecek bir noktaya gelmiş oldu" diye konuştu.