Yerli traktör yabancıyı 4'e katladı

TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tekbaş: "Türkiye'de son 5 yılda satılan her 5 traktörden dördü yerli üretim, yerli traktörün pazar payı yüzde 80'e denk geliyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tekbaş, yerli traktörün yabancıyı dörde katladığını belirterek, "Türkiye'de son 5 yılda satılan her 5 traktörden dördü yerli üretim, yerli traktörün pazar payı yüzde 80'e denk geliyor" dedi.

Tekbaş, ellerinde resmi bir istatistik olmamakla birlikte 2011 yılında yaklaşık 3 milyar liralık traktör satışı gerçekleştiğini tahmin ettiklerini belirtti.
Traktör satış adetleri dikkate alındığında Türkiye'nin dünyada çok önemli pazarlardan biri konumunda bulunduğuna işaret eden Tekbaş, "Türkiye'de, 2010 yılında 36 bin, 2011 yılında ise 60 bin 500 traktör satışı gerçekleşti. Türkiye bu rakamlarla 2010 yılında altıncı, 2011 yılında ise dünyadaki dördüncü büyük pazar haline geldi" diye konuştu.
Tekbaş, bu yıl itibarıyla traktör pazarındaki oyuncu sayısının 27 olduğunu, bu firmaların 40'ın üzerinde markayı temsil ettiğini söyledi. 8 firmanın resmi kayıtlarda "imalatçı" olarak yer aldığını bildiren Tekbaş, bu firmaların Türk Traktör, Tümosan, Erkunt, Hattat, Başak, Şahsuvaroğlu, Uzel ve Taral olduğunu dile getirdi.
En fazla traktör ihraç edilen ülkelerin başında ABD'nin geldiğini ve bu ülkeyi sırasıyla Irak, Azerbaycan, Fas, İtalya ile Polonya'nın izlediğini anlatan TARMAKBİR Başkanı, bu 5 ülkeye yapılan ihracatın, genel traktör ihracatının yarısını oluşturduğunu söyledi.
Bu yılın ilk 6 ayında traktör ihracatında rekor kırıldığını kaydeden Tekbaş, söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatın yüzde 132 oranında arttığını bildirdi.

Türk halkı komşusunda gördüğü traktörü alıyor

Türkiye'de çiftçilerin birebir ihtiyaçlarına uygun traktör almakta pek de başarılı olmadıklarını belirten Tekbaş, çiftçilerin çoğunlukla komşularında görüp beğendikleri traktörleri satın aldıklarını söyledi.
Tekbaş, bu konuda bilinçli hareket eden kesimin ise markanın güvenilirliği, fiyatı, makineye özel finans imkanları, makinenin verimi, yakıt sarfiyatı, garanti şartları ve süresi, satış sonrası hizmetlerin kalitesi ve hızı, mobil servis ağının olup olmaması, yedek parça fiyatları ve yedek parça bekleme süresi, ikinci el değeri gibi faktörleri göz önünde bulundurduğunu kaydetti.

Tarım aletleri sektörünün 2011 ihracatı 470 milyon dolar

Tekbaş, tarım alet ve makineleri sektörünün ekonomi ve istihdam açısından son derece önemli bir sektör olduğuna da işaret etti.
Yaklaşık olarak 20 bin kişiye direkt istihdam sağlayan sektörün 2011 yılı ihracatının 470 milyon dolar olduğunu bildiren Tekbaş, bunun 220 milyon dolarının traktör, 50 milyon dolarının muhtelif traktör parçası, 200 milyon dolarının ise ekipman ihracatından elde edildiğini söyledi.

Geçen sene, gerek talep artışı ve gerekse hibe ekipman destekleriyle sulama ve hayvansal üretim ekipmanlarındaki faizsiz zirai krediler nedeniyle ithalatın da kayda değer oranda arttığını belirten Tekbaş, "Geçtiğimiz yıl 345 milyon dolar tutarında traktör, 360 milyon dolar tutarında da ekipman olmak üzere 705 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Bu da şimdiye kadarki en yüksek ithalat rakamı oldu" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir