YHT 8 milyon kişi taşıdı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya YHT hatlarında bugüne kadar 8 milyonun üzerinde yolcu taşındı"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarında bugüne kadar 8 milyonun üzerinde yolcu taşındığını bildirdi. 
     Yıldırım, "Türk halkı yüksek hızla seyahati sevdi. Halkımız, daha fazla yüksek hızlı tren ile seyahat etsin diye fiyatları uygun tutmaya özen gösteriyoruz. Şu anda yüksek hızlı trende dünyanın en ucuz bileti Türkiye'de" dedi. 
     Binali Yıldırım, Türkiye'de 2009 yılında başlatılan yüksek hızlı trenlerin (YHT) yüksek doluluk oranıyla çalıştığını belirtti. YHT'lerin özellikle hafta sonu ve bayramlarda yüzde 100 dolulukla çalıştığını söyleyen Yıldırım, hafta içlerinde ise YHT'lerdeki doluluk oranının yüzde 65'in altına inmediğini ifade etti. 
     Yıldırım, Ankara-Eskişehir güzergahında YHT öncesi konvansiyonel trenlerle günde ortalama 572 yolcunun taşındığının altını çizerek, şunları kaydetti: 
     "YHT sonrasında bu sayı hafta içinde günde 6 bin, hafta sonlarında ise 7 bin 500 kişiye ulaşıyor. YHT'lerin işletmeye alınmasıyla Eskişehir-Ankara hattı yolcu taşımasında yüzde 8 olan tren payı da yüzde 72 seviyesine yükseldi. Türk halkı yüksek hızla seyahati sevdi. Halkımızın Yüksek Hızlı Trenlere olan ilgisinden çok memnunuz, insanımız daha konforlu daha güvenli daha hızlı ve daha ekonomik ulaşımı seçti." 
 
"En ucuz YHT Türkiye'de" 
     
     YHT sahibi ülkeler arasında Türkiye'nin Avrupa'da 6'ncı, dünyada ise 8'inci sırada olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, YHT hizmeti sunan ülkeler arasında en düşük ücret tarifesinin ise Türkiye'de olduğunu söyledi. 
     Yıldırım, "Hemen hemen aynı seyir sürelerine sahip olan Almanya'nın Berlin-Hannover hattı ile Ankara-Konya hattı arasında yüzde 83 fark var. Berlin-Hannover hattında bilet ücreti ikinci sınıfta 62 euro, birinci sınıfta ise 100 eurodur. Konya-Ankara arasında ise bilet ücretleri ikinci sınıfta 25 lira, yani 10 euro, birinci sınıfta 35 lira, yani 14 euro. Halkımız, daha fazla yüksek hızlı tren ile seyahat etsin diye fiyatları uygun tutmaya özen gösteriyoruz" dedi. Bakan Yıldırım, Madrid-Valencia YHT hattında ikinci sınıfta bilet fiyatının 80 euro, birinci sınıfta da 145 euro olduğunu hatırlattı. 
     Fransa'da Paris-Macon hattında ikinci sınıf biletin ise 59 euro olduğuna dikkati çeken Yıldırım, birinci sınıf bilet fiyatının ise 65 euro olduğunu dile getirdi. İtalya'dan da örnek veren Bakan Yıldırım, Roma-Firenze hattında ikinci sınıf bilet fiyatlarının 45 euro, birinci sınıfın ise 63 euro olduğunu belirtti. 
     Yıldırım, "Avrupa ülkelerine nazaran ülkemizdeki YHT bilet fiyatları çok çok ucuz. Bizdeki fiyatlara en yakın ülke olan Güney Kore'de bile Seul-Gimcheognumi YHT hattında ikinci sınıf bilet fiyatı 20 euro olurken, birinci sınıf fiyatı ise 28 euro" diye konuştu.