Yıldırım: Sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz

Alman firmalarının temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Yıldırım, "Sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

ANKARA - Almanya ile bir süredir devam eden siyasi gerilimin, bazı Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı iddiasının ardından zirve yapmasıyla Başbakan Binali Yıldırım, 19 Alman şirketin temsilcileriyle bir araya gelerek, "Biz sizi Alman şirketi olarak değil, bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz" dedi. Yıldırım, yaşanan gerilimlerin hasar bırakmadan yönetilmesinin siyasetçilerin en önemli sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, Alman firmaların bu gerilimin bir parçası olmaması gerektiğini söyledi. Yıldırım, kesinlikle bir soruşturmanın söz konusu olmadığını vurguladı.

Başbakanın Alman şirketleriyle Çankaya'da yaptığı toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik katıldı. Başbakan, Türkiye'deki toplam ihracatları 10 milyar dolar, yatırımları ise yaklaşık 20 milyar avroyu bulan Alman şirketlerin temsilcileriyle yaptığı görüşmede şirket yöneticilerinin görüş ve önerilerini de dinledi. Toplantıda, Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda Türkiye'de yatırım yapan Alman şirketlerinin merkezlerinin ve yöneticilerinin sonbaharda ziyaret edilmesi konusu gündeme gelirken, bu görüşmelerin yatırımların devamını sağlayacağı dile getirildi. Toplantıda, şirket temsilcileri bir güven ortamının oluşturulması, özellikle Almanya'da, Alman halkında oluşan önyargıları azaltacak mesajlar verilmesi gerektiğini vurguladılar.

"Gerginlik geçici"

Başbakan, Alman şirketlerine "Sizin, yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz" dedi. Almanya ile siyaseten yaşanan gerginliğin geçici olduğunu belirten Başbakan, en az yarım asırdan beri Türkiye'de olan, Alman firmalarının halkın hafızasında Türk firması gibi yer ettiğini belirtti. Yılmaz, "Bu yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada bir eleştiriye tabi tutulması, onların bu ilişkilerden bir bedel ödemesi bizim asla düşüneceğimiz bir şey değildir" diye konuştu. Türk- Alman ilişkilerinin köklü bir geçmişi olduğunu kaydeden Başbakan, Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk vatandaşı da düşünüldüğünde bu ülke ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesinin hem Almanya hem de Türkiye açısından akla ziyan bir durum olduğunu söyledi.

"Kesinlikle soruşturma yok"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'de istihdam oluşturan, Türk ekonomisinin gücüne güç katan şirketlerin beklentilerini ilk ağızdan dinlemek istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Birkaç gündür konuşulan bir konu var. Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine bir soruşturma başlatıldığı yönünde. Bizim resmi kurumlarımız nezdinde kesinlikle böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya'dan beklentimiz PKK ve FETÖ ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha tutarlı bir durum içine girmesi, onlara alan açılmaması. Bunlar, bu ülkenin düşmanıdır, bu ülkenin hayrına bir faaliyet yapmıyorlar. Dolayısıyla bu örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor, ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Ülkeler arasında husumet olmaz, ülkeler arasındaki dostluk da husumet de gelip geçicidir ama bunun hasar bırakmadan yönetilmesi de siyasetçilerin en önemli sorumluluğudur. İlişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz. Sizin, yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz. Bu ülkenin kanunlarına göre çalışıyorsunuz ve bazılarınız 60 yıldan beri bu ülkede faaliyet gösteriyor."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
"Alman şirketlerine rahatsızlık verecek bir uygulama olmadı"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de Alman şirketlerine rahatsızlık verecek bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirterek, "Şirketlere tek tek, kendilerine bu şekilde bir şey yansıyıp yansımadığını sorduk. Hiç kimseden bu şekilde bir rahatsızlık gelmedi" dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekçi, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, son zamanlarda hiçbir dayanağı olmayan asılsız haberlerle Türk-Alman ekonomik ilişkileriyle ilgili olumsuz bir hava oluşturulduğunu belirtti. Yapılan toplantıda şirketlerle gerekli istişarelerin yapıldığını, şirketlerin önerilerinin dinlendiğini anlatan Zeybekci, "Türkiye'de, yüzde 100 Türk firması şeklinde muamele gören Alman yatırımlarının, ülkelerinde başlarına gelmeyen hiçbir şeyin başlarına gelmesi mümkün değildir. Türkiye global bir ülkedir, evrensel hukuk standartlarında yatırım ortamı yaratmış bir ülkedir" diye konuştu.

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahin
"Birbirimizi iyi anlamamız gerekiyor"

Çankaya Köşkü'nde yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, görüşmede Yıldırım'ın, Türkiye'de yatırım yapan şirketlerle ilgili hiçbir resmi soruşturma olmadığını ve buradaki şirketlere Türk şirketi gibi baktıklarını söylediğini anlattı. Şahin, hem Başbakan hem Ekonomi Bakanı'nın Türkiye-Almanya ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin çok önem taşıdığını dile getirdiklerini aktardı. Şahin, " Esasen biraz daha siyasetin kapalı kapılar ardında olduğu görüşmeydi. Yoğun iletişim kurulması ve karşılıklı birbirimizi iyi anlamamız gerektiği, gelecekte de Türkiye'nin hem ekonomik hem siyasi olarak Avrupa ile iyi ilişkiler kurmasının önemli olduğu, özellikle yatırım gelmesi için iyi ilişkiler kurulması gerektiği konuşuldu" dedi.

Almanya'dan gelen turist sayısında geçen yıl yüzde 30, bu yıl da yüzde 30'a yakın bir kayıp yaşandığını toplantıda anlattıkları belirten Şahin, bir güven ortamının oluşturulması, özellikle Almanya'da, Alman halkında oluşan önyargıları azaltacak mesajlar verilmesi gerektiğini dile getirdi. Şahin, "Buradaki şirketlerin Avrupalı şirketlere burayı iyi anlatması ve iyi iletişim kurulması hatta belki gelecekte büyük şirketlerle bizzat Ekonomi Bakanı'nın da katılacağı toplantıların düzenlenmesi gibi konuları konuştuk. Başbakan'ımız bunları değerlendireceğini, uygulanabilir olanları yapacaklarını söyledi. Acilen Türkiye-Almanya ekonomik ve siyasi ilişkilerinin daha tandansı düşük, özellikle ekonomiye yansımayacak şekilde devam etmesi konusunda mutabık kaldık" diye konuştu.