”Yılın ikinci çeyreğinde krizin etkileri daha da azalacak”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçındağ, IMF anlaşmasının en kısa sürede sonuçlandırılmasını beklediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik krizin etkilerinin daha da azalacağını umduklarını belirtti.

Yalçındağ, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı (AICEP) işbirliğiyle düzenlenen Türk-Portekiz İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, şu anda tarihsel bir sürecin içerisinde bulunulduğunu, dünyada çok önemli değişiklikler meydana geldiğini söyledi.

Süregelen ekonomik krizin dünya çapında bazı parametrelerin tekrar değerlendirilmesini ve değiştirilmesini gerektirdiğini, uluslararası ekonominin giderek milletler arası ekonomik bir yapıya doğru ilerlediğini ifade eden Yalçındağ, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomi ve politikalarının da bu bağlamda gelişme ve değişme gösterdiğini kaydetti.

Değişen dünya ekonomisi kurallarıyla bağlantılı olarak ülkeler ve uluslararası kuruluşların da kendi politik ve ekonomik politikalarını tekrar değerlendirdiğini dile getiren Yalçındağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2001 yılındaki ekonomik krizin ardından gerçekleştirilen reformlarla birlikte Türkiye bu krizde, gelişmekte olan diğer ülkelerin ekonomilerine oranla daha iyi durumdaydı. Ancak Türkiye büyüme alanında birçok atılım yapsa da hiçbir ülke son finansal krize karşı bağışık değil. Ekonomik krizin olumsuz etkilerinin azaltılması için Türk Hükümeti tarafından birtakım önlemler alındı. Ekonomiyi canlandırma paketleri, şirketleri finansal anlamda desteklemek için piyasaya sürüldü. Yeni teşvikler oluşturuldu. Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı iç talebi canlandırmak üzere para ve maliye politikalarını tekrar düzenledi. Bazı sektörlerde vergi oranlarında indirime gidildi. KOBİ'leri desteklemek için yeni önlemler alındı."

"IMF anlaşmasının sonuçlandırılmasını bekliyoruz"

Arzuhan Doğan Yalçındağ, bazı yeni önlemlerin alınmasının da planlandığını ifade ederek, "Diğer yandan IMF anlaşmasının da en kısa sürede sonuçlandırılmasını bekliyoruz. 29 Mart Genel Seçimlerinden sonra Türkiye'de bir kabine değişikliği yaşandı" diye konuştu.

Bu gelişmeler ve alınan önlemler ışığında ikinci çeyrekte ekonomik krizin etkilerinin daha da azalacağını umduklarını dile getiren Yalçındağ, Türkiye'nin son birkaç yıl içerisinde global yatırımcılar için en ilgi çekici pazarlardan biri olduğunu, stratejik konumu sayesinde Avrasya bölgesinde doğal bir enerji merkezi konumunda bulunduğunu söyledi.

Ulaşım, enerji ve komünikasyon alanlarındaki gelişmiş altyapısıyla Avrupa, Asya ve Afrika'ya yakınlığıyla Türkiye'nin bölgesel ticaret ve istikrarın gelişimine katkıda bulunacak kapasiteye sahip olduğunu belirten Yalçındağ, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Avrasya'daki coğrafi konumu, Orta Doğu, Balkanlar, Hazar ve Orta Asya ülkeleri için bir potansiyel sunmakta, benzer şekilde Portekiz de Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin bağlantı noktası. Portekiz ile yapılacak işbirliği bu ülkelere ulaşmak için şirketlerimize ortak bir potansiyel sunacak. Portekiz Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sayesinde ve onunla birlikte gelen heyetin katkılarıyla ikili ticaret ve yatırım ilişkileri potansiyelinin önem kazanacağını düşünmekteyiz."

Yalçındağ, forum sırasında gazetecilerin sorusu üzerine sanayi üretimi rakamlarının tarihin en düşük seviyelerinde olduğunu belirterek, "Zaten söylenecek çok şey yok" dedi.

Bir gazetecinin, "Sanayi rakamları, bu krizden çıkış için iyi bir yerde midir?" sorusuna da Yalçındağ, "Yukarı çıkmaya başladı. Ümit ederim öyle olur" karşılığını verdi.