Yılmaz: Tüm faizler daha da düşmeli

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Temennimiz Hazine, Merkez Bankası, bankaların uyguladığı tüm her çeşit faizin daha aşağı gelmesi” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de tüm faizlerin aşağı gelmesini temenni ettiklerini, Merkez Bankası'nın esas görevi olan enflasyonu gözeterek büyümeyi desteklemeyi de ihmal etmemesi gerektiğini belirtti. 

Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği toplantıda gündemdeki soruları yanıtlayan Yılmaz, TCMB'nin mevcut yasasında bir değişikliğe ilişkin çalışmalarının olmadığını ve böyle bir ihtiyaç da görmediklerini söyledi.

Yılmaz gazetecilerin TCMB'nin dün faiz koridorunun üst bandında yaptığı faiz indirimini yeterli bulup bulmadığına ilişkin bir soruya, "Bu konularda TCMB'nin kendi değerlendirmelerine bakmak gerekli. Merkez Bankamız kendi değerlendirmesini yaptı. Gıda fiyatlarını dikkate aldığını bir taraftan da çekirdek enflasyon da hâlâ istenen düzeyde olmadığını belirtti. Dolayısıyla alınan karardan bunu da dikkate alarak bu ihtiyatlılıkla yaklaştığını anlıyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Kalkınma Bakanlığı olarak genel beklentimiz keşke tüm faizler çok daha düşük noktalara gelse. Sadece Merkez Bankası'nın faizi de değil bankaların uyguladığı Hazine'nin borçlanma faizi, bunlar da aşağı gelse. Önümüzdeki dönemde bir taraftan fiyat istikrarının güçlendiği bir taraftan da genel güvenin güçlendiği ortamda tüm faizlerin aşağı gelmesi tabiî ki temennimiz."

TCMB YASASINDA DEĞİŞİKLİK İÇİN ÇALIŞMA VE GEREK YOK

Yılmaz, TCMB'nin mevcut yasasının değişmesine ilişkin bir gereklilik görmediğini belirterek, "Merkez Bankası ile ilgili yasa değişikliği anlamında bir çalışma yok, yasasında bir sorun görmüyorum, yasada fiyat istikrarı hedefi ile çelişmemek kaydıyla büyümeyi desteklemek var. Bu iyi uygulanırsa (yasada) değişiklik gereği görmüyorum" dedi.

Yılmaz, sadece enflasyondaki düşüşün bile başlı başına büyümeye katkı sağlamak anlamına geldiğini belirterek, "Dolayısıyla TCMB enflasyonla mücadelede ne kadar başarılı olursa o ölçüde büyümeye de katkı sağlamış olur. TCMB'nin kanununda bankanın temel görevinin fiyat istikrarını sağlamak, finansal istikrara katkıda bulunmak olduğuna dair bir hüküm var. Bu temel misyonuyla çelişmemek kaydıyla büyümeyi desteklemek" dedi ve ekledi:

"Bu şu andaki kanunda zaten yer alan bir hüküm. TCMB büyüme tarafını ihmal etmemeli diye düşünüyorum. Kanundaki bu bölüm gerekli dikkati almalı. Ama bu temel görevi olan enflasyonla mücadeleye de engel olmamalı. Bunun ötesinde TCMB'den hak ettiğinin üzerinde bir şeyler de beklememek lazım. TCMB sonuçta belli bir politika alanı ile ilgili bir kurum. Her konuda bir sonuç üretmesi beklenemez."
              
YIL SONU ENFLASYON HEDEFİ GERÇEKLEŞİR

Yılmaz, enflasyonun tek hanede seyrediyor olmasını "sevindirici" sözüyle nitelendirirken enflasyonda bu trendi korumak istediklerini belirtti.
Gıda fiyatlarındaki düşüşün de desteğiyle enflasyonun  Mart'ta yıllık bazda yüzde 7.46'ya gerilediğine dikkat çeken Yılmaz, "Yıl sonu tahminimiz olan yüzde 7.5'in gerçekleşeceğine inanıyoruz. Kurda gıda fiyatlarında istikrarlı seyir sürerse hedef gerçekleşecek" dedi. 

AB ile ilişkilerde son dönemde bir ivmelenme olduğuna da dikkat çeken Yılmaz, "AB ile Türkiye çıkarlarının ortak olduğunu daha iyi anlar hale geldiler. Mülteci meseleleri başta olmak üzere AB ile ilişkilerimizde ivmelenme söz konusu, bu ivmelenme ekonomimize de olumlu yansıyacaktır. AB'deki genişlemeci politikaların da büyümemize olumlu etki yapacağını düşünüyoruz" dedi.

AB'nin de desteğiyle geçen yıl yüzde 4 büyümenin bu yıl daha da kuvvetleneceğini belirten Yılmaz, özel yatırımların geçen yıllarda istedikleri oranda artmadığını ancak 2015'te ivmelenmenin başladığını bu yılın da daha iyi olabileceğini söyledi.

Yılmaz, tüm bu etkilerle birlikte bu yıl için OVP'de de yer alan yüzde 4.5 büyüme hedefinin yakalanacağına inandığını söyledi.