Yoksulluk sınırı yükseliyor

Mart ayında açlık sınırı bin 16, yoksulluk sınırı ise 3 bin 311 lira olarak hesaplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk-İş'in araştırmasına göre, mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 16 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 311 lira olarak hesaplandı.
 
Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı ''açlık ve yoksulluk sınırı'' araştırmasının mart ayı sonuçlarını açıkladı.
 
Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 16 lira 59 kuruş; gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 311 lira 38 kuruş oldu.
Çalışanların mutfak harcaması yılbaşına göre 32 lira artarken, yaşam maliyetindeki artış 103 lira olarak gerçekleşti.
 
Sebze ve meyve fiyatı
 
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,94 oranında arttı. Yılın ilk üç ayı itibarıyla artış yüzde 3,25 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış yüzde 6,52 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,18 olarak hesaplandı.
Mart ayında, süt, yoğurt ve peynir grubunda önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Et, yumurta ve balık fiyatlarında aynı kalırken, tavuk fiyatında artış görüldü. Bakliyat ürünleri fiyatları, nohuttaki gerileme dışında aynı kaldı.
 
Mevsim koşullarına göre büyük farklılık gösteren yaş sebze ve meyve fiyatlarında mart ayında artış görüldü. Şubat ayında ortalama kilogram fiyatı 3,12 lira olan yaş sebze ve meyvenin fiyatı, bu ay 3,33 lira oldu.
 
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bulgur fiyatı 10 kuruş ucuzladı, un fiyatında ise artış belirlendi.
Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kalırken, siyah zeytin fiyatı kiloda yaklaşık 1 lira arttı. Çay ortalama kilogram fiyatı biraz arttı, ıhlamur fiyatı ise değişmedi.