Yönetici maaşlarında önemli artış

Türkiye'de Ücret 2015 Raporu'na göre, Türkiye'de üst düzey yönetici maaşları, Avrupa’daki ücretlerle kıyaslanacak düzeye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"Türkiye’de Ücretler 2015 Raporu"na göre gelişmiş şirketlerde yönetici ücretleri yıllık 750 bin lira seviyesine yükseldi. Raporda Türkiye'deki yönetici maaşlarının geçmiş senelerde Avrupa'nın çok gerisinde seyrettiği ancak artık rekabet edebilir seviyeye geldiği belirtildi.

Poyraz Danışmanlık tarafından hazırlanan Türkiye’de  çalışanların 2015 yılındaki ücretlerini ortaya koyan "Türkiye’de Ücretler 2015 Raporu" yayımlandı. 

Uzun yıllardan bu yana Batı ülkelerindeki yönetici ücretlerinin bir hayli gerisinde kalan Türkiye’deki üst düzey yönetici ücretlerinin artık Avrupa’daki ücretlerle kıyaslanacak bir düzeye ulaştığı belirtilen raporda, büyük kuruluşlardaki üst düzey yönetici ücretlerinin ortalama olarak yıllık 750 bin lirayı geçtiği, 2015 yılında ise ücretlerdeki artışın ortalama yüzde 5 ile 6 arasında değiştiği ifade edildi.

Poyraz Danışmanlık kurucusu Ali İhsan Poyraz, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, 2014 ve 2015 yıllarında işlerin ücretlerindeki artış çok düşük olduğunu belirterek, 2016 yılı sonunda sağlıklı bir dengenin tekrar kurulacağı düşüncesine sahip olduklarını ifade etti.

Yaklaşık 20 bin parametrenin kullanıldığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de yönetici kademesindeki tüm çalışanların ortalama brüt maaşlarının 226 bin 187 liraya yükseldiğini aktaran Poyraz şunları kaydetti:

'2 katı büyüme yakaladı'

"Bu rakam 2007 yılında 114 bin 256 liraydı. Yani neredeyse 2 katı büyüme yakalandı. 2015 yılında göstergelere yansıyan başka bir görüntü de, üst düzey yönetici maaşlarının ortalamasının 750 bin lirayı geçmesi oldu. Gelişmiş şirketlerde ortaya çıkan bu ücretlerin Avrupa ile kıyaslanabilir seviyeler olduğunu söyleyebiliriz. Önceden Avrupa’da çok daha yüksek ücretler vardı ancak şimdi o seviyeleri yakaladık"

Poyraz, bazı meslek gruplarındaki ücretlerin Türkiye'de Avrupa'dan daha pahalı olduğunu dile getirerek, "Mesela gelişmiş şirketlerde Türkiye’de pazarlama direktörleri yıllık 100 bin avro alıyorsa, Avrupa’da 70-80 bin avroya aynı işi yapan çalışan bulmak mümkün. Ancak o adamı Türkiye’ye getirdiğiniz zaman maliyeti sosyal hakları ile birlikte 140 bin avroyu buluyor" ifadelerini kullandı.