Yükselen outlette 'kalite' tartışması

Kriz, outletlerin yıldızını parlattı, mağaza açmak isteyenler sırada Ancak, "Türkiye, Avrupa'nın çöplüğü haline gelir" diyen perakendeci gelişmelerden endişeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Sezonluk alışveriş merkezleri krizde kan kaybetmeye başlayınca outletler gözde mekanlar olmaya başladı. Markaları daha ucuza satmaları nedeniyle kriz döneminde tercih edilen outletlerin ziyaretçi sayısında yüzde 15, cirosunda ise yüzde 30 yükseliş yaşanıyor. Bu durumu farkeden bazı alışveriş merkezleri konsept değişikliğine giderek 'outlet'e döndü, bazıları da dönüşüm çalışması yapıyor. Ancak outletlerin kontrolsüz artışının hem markalara hem de AVM'lere zarar verebileceği öne sürülüyor.

Özellikle yabancı markaların dünyada satamadığı ürünleri buradaki outletlerde hiçbir kaideye uymadan satacaklarını iddia eden sektör yetkilileri, bu gelişmenin Türkiye'yi Avrupa'nın çöplüğüne dönüştürebileceği uyarısında bulunuyor. AMPD Başkanı Nuşin Oral, doğru konsept oluşturulmadığı takdirde bu durumun alışveriş merkezlerine zarar vereceğini söylüyor. BMD Başkanı Ekrem Akyiğit ise bu dönüşümün pazarda yeni marka çıkışını engelleyeceğine dikkat çekiyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde