Yumurtaya 2009'dan sonra yeni standart

YUM-BİR Başkanı, yumurtacılıkta getirilen AB standartları gereğinin, 1 Ocak'tan itibaren yumurtaların üzerinde üretici bilgilerine de yer verileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), yumurtanın üretilmesinden, paketlenmesine, depolanmasından nihai tüketiciye ulaşmasına kadar her türlü sürecin hijyenik ortamda kontrol altında tutulması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, yumurta sektörüne AB standartları getirdiğini açıkladı.

Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliğine göre; yumurtanın üretildiği kümes numarasından, üretim tarihine kadar üretim hakkındaki bilgiler, yumurtanın ambalajında yer alacak. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren tüketiciler yumurtanın üretildiği işletme numarasını kabuğunda, üretim tarihini ve son kullanma tarihini yumurtanın ambalajında bulabilecek. Tebliğe uymayan üreticiler hakkında yasal işlem başlatılabilecek.

 

Yumurtada A ve B sınıfı ayrımı

Birçok yeniliği beraberinde getiren tebliğe göre yumurtalar, özelliklerine göre A ve B sınıfı olarak ikiye ayrılacak. Bu sınıflar, ambalaj üzerinde "A sınıfı" ve "B sınıfı" ifadeleriyle belirtilecek. A sınıfı yumurtalar, doğrudan insanların tüketiminde kullanılacak. Kabuğu temiz ve hasarsız; akı ise berrak ve saydam olan, yabancı madde içermeyen yumurtalar A sınıfı yumurta olarak adlandırılacak. Bu yumurtaların üretildiği işletme ve kümes numarası kabuk üzerine damgalanacak. Böylece tüketiciye sunulan yumurtalarda herhangi bir risk bulunursa, geriye izlenebilirlik ve etkin denetim kolaylaşmış olacak. Tüketiciler A sınıfı yumurtaları satın aldıklarında en son tüketebilecekleri tarihleri de öğrenme imkanı bulacaklar. A sınıfı yumurtalar 73 gr ve üzeri çok büyük, 62-72 gr arası büyük, 53-62 gr arası orta, 52 gr ve altı küçük olmak üzere ağırlık sınıflandırmasına tutulacak ve bilgilerin etiketlerde yer alması zorunlu olacak.

B sınıfı yumurtalar da gıda sanayinde kullanılacak ve ambalaj üzerinde "Gıda Sanayi İçindir" ibaresi yer alacak. Yumurtaların ambalajında ayrıca, son kullanım tarihleri ile paketleme tarihleri de belirtilecek.

Kriterlere uymayanlar

Tebliğe göre, tüketiciye sunulan yumurtalar mutlaka ambalajlı olacak. Ambalaj bilgilerinde yumurtanın üretim ve son tüketim tarihi yer alacak. Ayrıca, yumurtanın üreticisinin ve paketleyicisinin adı, adresi, işletme numarası, üretim izni, tarihi, yumurta sayısı, ağırlığı ve sevkıyat tarihi gibi bilgiler de bulunacak. Yumurtalar üretildikten sonra tüketiciye ulaşma sürecinde, var olan kurallara ek olarak yeni standartlar getiriliyor. Tebliğ yürürlüğe girdikten sonra işletmelerin, ürettikleri yumurtaları muhafaza ederken sıcaklık ve nem oranlarına dikkat etmeleri gerekiyor.

YUM-BİR Başkanı Derya Pala, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kriterlere uymayan üretici firmaların, yumurtalarını pazarlamada güçlüklerle karşılaşacağını ve idari para cezalarına muhatap kalacağını belirtti. Herkesin sağlıklı yumurta üretmek ve ürünün arkasında durmak zorunda olacağını ifade eden Pala, "Problemli bir yumurta ile karşılaşıldığında gıda denetmenleri bu ürünün kime ait olduğunu bilgisine ulaşabilecek. Tüketici şikayetini daha kolay yapabilecek. Bu uygulama sektöre standardizasyon getirecek ve kaliteyi ön plana çıkaracak" dedi.