Yumurtaya zam yok

YUM-BİR Başkanı Konya, yumurta fiyatlarında zam beklenmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Konya, yumurta üretiminin yüzde 35 arttığını belirterek, büyük bir aksilik yaşanmadığı taktirde yumurta fiyatlarında değişiklik olmayacağını söyledi. 

Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurtacılık sektörünün ihracatta yeni pazarlar aradığını söyledi. 

Ortadoğu ve Körfez ülkelerine ihracatın yıl başında ciddi oranda artacağını dile getiren Konya, Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine haftalık 180-200 tır dolusu yaklaşık 70 milyon adet yumurta satıldığını bildirdi.  

Konya, Türk yumurtasının Bahreyn, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere gittiğini vurgulayarak, bu ülkelerde yumurta üretiminin olmadığını bildirdi. 

34534-003.jpg

'Dünyada 10. sıradayız'

Türkiye'nin dışında farklı ülkelerin de Ortadoğu pazarında yer aldığına işaret eden Konya, şöyle konuştu: 

"Karşımızda Ukrayna ve İran olmasına rağmen, Türkiye olarak burada iyiyiz. Yumurta üretiminde dünyada 10. sıradayız. İhracatta da 2. ve 3'lük paylaşıyoruz. Devletimizin ve yeni bakanımızın bizlere vereceği destekle ihracatta birinciliğe oynamak istiyoruz. 2014'te 407 milyon dolarlık ihracatla ikinci olduk. 800-900'lü rakamlara gelirsek o zaman birinciliğe oynayacağız. Birinci sırada Hollanda var ama biz de zirveye oturmak için var gücümüzle çalışacağız. Önümüzdeki 6-8 yıl içinde bu hedefi yakalamak istiyoruz. Hedef, 2023'te ihracatta dünyada birinci sıraya gelmek."  

'Rusya krizi sektörü etkilemedi'

Konya, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlara ilişkin, Rusya'nın dönem dönem kanatlı sektörüne yönelik talepleri olduğunu kaydetti. 

Rusya'ya beyaz et satışının daha önce istenilen seviyede gerçekleşmediğini belirten Konya, bu yüzden ekonomik yaptırımların bu sektörü etkilemeyeceğini savundu. 

Konya, yumurta üreticilerinin ise bu ülkeye ihracatının olmadığına dikkati çekerek, "İhracat için uğraş verdik ancak yumurtamız gitmedi. Yumurta zaten gitmiyordu, bundan sonra da olmaz diye düşünüyorum. Diğer yandan Rusya yumurta üretimini de ciddi oranda artırdı. Kendine yetecek düzeye geldi" diye konuştu. 

'Fiyatlarda değişiklik olmayacak'

Yumurta fiyatlarının yıl içindeki değişimine ilişkin değerlendirmede bulunan Konya, şöyle devam etti:  

"Çok büyük bir aksilik olmazsa ülkemizdeki yumurta fiyatlarında değişiklik olmayacak. İhracatımız da devam ediyor. Kış döneminde güzel fiyatlarla satışımız gerçekleşiyor. İnşallah bu fiyatlar 2016'ya kadar devam edecek. Şu andaki yumurtanın adedi 22-25 kuruş arasında. Bu rakamlar üreticiye çok fazla para kazandırmasa da zarar etmekten iyidir."  

'Yeni pazarlar bulacağız'

Seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulması ve sonrasında yaşanan gelişmelerin sektöre olumlu yansıdığına değinen Konya, şunları kaydetti: 

"Yeni yılda 64. Hükümetle iyi bir başlangıç olacak. Güzel ve karlı bir dönem olmasını bekliyoruz. Üretimimiz yüzde 35 fazla veriyor. Geçen yıl 17,6 milyar yumurta üretimi elde ettik. Bu yıl daha da üzerinde üretim bekliyoruz. Tabii bunu ihraç etmemiz için de yeni pazarlar bulacağız. Dönem dönem ihracat yaptığımız 18-20 ülke var. Bunu artırdığımızda ve sürekliliğini sağladığımızda güzel yerlere geleceğiz."