”Yurt dışına giden firmaları ülkeye çekebilmek için çalışıyoruz”

Bakan Çağlayan, daha rekabetçi üretim için "yurda dönüş projesi" üzerinde çalıştıklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, daha rekabetçi üretim için yurt dışına giden Türk firmalarını ülkeye çekebilmek için "yurda dönüş projesi" üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Çağlayan, Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen "Şöhretler Karması ile Büyük Başkent Ampute Futbol Takımı" arasındaki futbol maçına katıldı.

Karşılaşma öncesinde gazetecilerin teşvik paketiyle ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, sanayicilerin bakışını dile getirmesi için önce sözü ASO Başkanı Nurettin Özdebir'e verdi.

Özdebir, teşvik paketinin bugüne kadar cumhuriyet tarihinde yapılmış en kapsamlı çalışma olduğunu ifade ederek, sanayicinin bundan sonra nerede hangi ilde, hangi sektörde yatırım yapmasının avantajlı olacağını bildiğini söyledi.

Teşvik paketinin Türkiye'nin dört bölgeye ayrılmış olmasını son derece yerinde bulduğunu dile getiren Özdebir, ancak teşvik sisteminde ikinci grupta olması gerekirken, üçüncü grupta yer alan bazı iller bulunduğuna işaret etti.

Düzenlemenin en azından doğru yönde atılmış bir adım olduğunun altını çizen Özdebir, "Bakanlar Kurulunun nasıl olsa yetkisi var, illerin gelişmişlik düzeyine göre, tecrübelere göre bir takım düzenlemeler yapılır" dedi.

"Yeni teşvik sistemi "devrim" niteliğinde"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da yeni teşvik sisteminin "devrim" niteliğinde olduğunu ifade ederek, bunu 27 yıllık sanayicilik tecrübesiyle söylediğini kaydetti. Sanayicilik yaptığı dönemde de hep sektörel ve bölgesel teşvik istediklerini anlatan Çağlayan, geçmiş yıllardaki teşviklerin de faydaları bulunduğunu ancak kriterler çok net ortaya konulamadığı için istenen sonuçların elde edilemediğini söyledi.

Çağlayan yeni teşvik sisteminin yeni bir anlayışı da ifade ettiğini belirterek, tüm taleplere cevap veremeyebileceğini ancak Türkiye için "çığır açacak" önemde olduğunu söyledi.

"Bir takım eksiklikler var mıdır? Olabilir eksiklik. Olacak diye teşvik yapmamamız gibi bir şey söz konusu olamazdı" diyen Çağlayan, iş dünyasından genel anlamda olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti.

Bakan Çağlayan, teşvik sistemini bir kampanya olarak kabul etmek gerektiğini, çünkü krize özgü bir düzenleme olduğunu belirterek, 2010 yılınan sonra yine sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni bir teşvik sisteminin hayata geçirileceğini kaydetti.

Bu teşvik sistemiyle ile Türkiye'de ilk defa ülkenin tamamını saran, kucaklayan bir teşvik sisteminin uygulamaya konulduğuna dikkati çeken Çağlayan, artık Ankara'nın, İstanbul'un, Muş'un, Hakkari'nin, Trabzon'un, Antalya'nın, bütün illerin teşvik kapsamında anlattı.

Türkiye'nin bir yatırım üssü olacağına inandığını belirten Çağlayan, teşvik sisteminin içeriği ve kredi garanti fonu, istihdam paketi  gibi hükümetin yürüttüğü diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Bu arada söz alan ASO Başkanı Özdebir, özellikle tekstil ve konfeksiyon alanında üreticilerin daha rekabetçi üretim yapabilmek için Mısır gibi başka ülkelere gittiklerine işaret ederek, yeni teşvik sistemiyle bu üreticilerin fabrikalarını üçüncü ve dördüncü bölgelere çekebilme imkanı sağlandığını kaydetti.

Özdebir, sürekliliğin sağlanabilmesi için bölgesel ve sektörel asgari ücretin de hayata geçirilmesini istedi. Bakan Çağlayan üzerinde çalıştıkları bir kaç konu bulunduğunu ancak bunun bölgesel asgari ücret olmadığını çünkü sendikaların konuya sıcak yaklaşmadığını söyledi.

Çağlayan, "Mısır gibi ülkelere gitmiş bir çok firmamızın tekrar Türkiye'ye çağrı projesi (gündemimizde). Bunun adına 'yurda dönüş' projesi de diyebiliriz. Türkiye dışına gitmiş bir çok firmamızın özellikle bu teşvik sistemi ve ardından şu anda üzerinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve ortaya koyacağımız bir çok yeni çalışmalarla Türkiye'ye döneceklerini ifade etmek isterim" diye konuştu.