”Zaman reaktif değil, proaktif olma zamanı”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni ekonomik ortamın, yeni politikaların uygulanmasını zorunlu kıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ANKARA – Küresel krizle ilgili dünyayı saran yangının henüz Türkiye'ye gelmediğini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hissettiğimiz, yangının ateşi değil sıcaklığıdır. Zaman reaktif değil, proaktif olma zamanıdır" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, TOBB-ETÜ Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "5. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası"nın açılışında yaptığı konuşmada, küresel finansal krizinin yaşandığı bu dönemde tıpkı koruyucu hekimlik gibi hastalık başlamadan, yaralar açılmadan müdahale etmek, proaktif tedbirler geliştirmek gerektiğini belirtti.

Yeni bir dünya, yeni bir rekabet haritasının şekillendiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu yeni ekonomik ortamın, yeni politikaların uygulanmasını zorunlu kıldığını ifade etti.

"Bu sisi, belirsizliği dağıtacak ve dinamizmimizi, enerjimizi doğru yerlere kanalize edecek bir stratejiye, bir yol haritasına her zamankinden fazla ihtiyacımız var" diyen Hisarcıklıoğlu, bu stratejiyi ortaya koymanın ülkenin birinci önceliği olması gerektiğini belirtti.

Her bir bakanlığın tek tek krize karşı önlemler düşünmesi ve uygulamasının yeterli olmayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tüm adımların daha büyük bir planın parçası şeklinde ve koordineli olarak atılmasına ihtiyaç bulunduğu ve yeni adımlar atılırken geçmişte büyük bedeller ödenerek sağlanan mali disiplin çerçevesinin zarar görmemesi gerektiğini kaydetti.

KOBİ'lere 1,5 milyar YTL'lik yeni kredi imkanı

Rifat Hisarcıklıoğlu, Halkbank ile imzalanan kredi protokolüne ilişkin olarak da şunları söyledi:

"TOBB tarafından Halk Bankası'na 100 milyon YTL'lik bir kaynak mevduat şeklinde aktarılmaktadır. Halk Bankası'nın da bu kaynağa kendi içinden destek vermesi sayesinde 800 milyon YTL'si nakdi ve gayri nakdi kredi, 400 milyon doları da ihracat kredisi olmak üzere toplam 1,5 milyar YTL civarında yeni kredi imkanı KOBİ'lerimizin kullanımına sunulacak.

Kredinin yıllık maliyeti yaklaşık yüzde 14,4 faiz ve yüzde 1,5 komisyon olmak üzere yüzde 15,9'dur ki böyle bir faiz oranı mevduatta bile bulunmamakta ve piyasadaki en düşük kredi maliyeti olmaktadır."

Hisarcıklıoğlu, kredilendirme ile ilgili tüm değerlendirmenin Halk Bankası tarafından yapılacağını, dolayısıyla kredilerle ilgili risk ve teminatlandırmanın Halk Bankası'na ait olacağı, TOBB'un hiçbir şekilde kredi talep eden firmalarla ilgili kredi değerlendirme ve onay mekanizmasının içinde yer almayacağı bilgisini verdi.