Zeybekci: Gıdanın yüzde 24 olması gerçekçi değil

Enflasyon sepetine bir müdahalenin söz konusu olamayacağını belirten Zeybekci, "Kişi başına düşen milli gelir bu haldeyken gıdanın payının yüzde 24 olmasını gerçekçi bulmuyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜFE'de gıdanın payının yüzde 20'nin altına indirileceği, böylece enflasyonla daha etkin mücadele edileceği yönünde çıkan haberler sonrası ekonomi yönetiminden konuya ilişkin değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dün Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "TÜFE sepetindeki ağırlıklar hanehalkı anketleri ile belirlenir. Bir müdahale söz konusu değildir, asla olmayacaktır" demişti.

Şimşek: TÜFE sepetine bir müdahale söz konusu değilTÜFE sepetine müdahale söz konusu değil

Konuyla ilgili bir açıklama da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi. Zeybekci de herhangi bir müdahalenin söz konusu olamayacağını belirterek "Enflasyon sepetindeki gıdanın payının yüzde 24 seviyesinde olmasını gerçekçi bulmuyorum" ifadelerine yer verdi.

Benim dikkat çekmek istediğim konu şu…

AA'nın sorularını yanıtlayan Zeybekci, özellikle Ekonomi Bakanı'nın "enflasyon sepetindeki gıdanın ağırlığı yüzde 20 olsun" diye bir şey belirlemesinin ekonomi kurallarına aykırı olduğunu, böyle bir müdahalenin söz konusu olamayacağını, enflasyon sepetinde hangi ürünün yüzde kaç ile temsil edileceğinin anketlerle belirlendiğini söyledi.

Zeybekci, "Benim dikkat çekmek istediğim konu şu; Türkiye'nin 3 bin dolarlık kişi başına düşen milli geliri zamanında eğer gıdanın enflasyon sepetindeki payı yüzde 29'lar seviyesindeyse, bugün 9 bin 300-9 bin 500 dolar seviyesine gelmiş kişi başına düşen milli gelirimiz bu haldeyken enflasyon sepetindeki gıdanın payının yüzde 24 olmasını gerçekçi bulmuyorum." dedi.

Söz konusu tespitlerin anketle yapılacağını belirten Zeybekci, sapmasız ve doğru sonuçlara ulaşmak için anket ve örneklem metodolojisinin gözden geçirilmesinde fayda olabileceğini söyledi.

"Anket çalışmaları sorgulanmalı"

Zeybekci, yıl sonu itibarıyla enflasyon sepetindeki ağırlıkların güncelleneceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer taraftan şunu da söylemek istiyorum; benimle aynı milli gelir oranına sahip ülkelerden mesela Meksika'da gıdanın toplam sepetteki oranı yüzde 18 seviyesinde. Bulgaristan, Macaristan, Romanya'ya bakıyorum. Bunlar bana benzer ülkeler... Litvanya, Slovenya'ya bakıyorum. Buralarda da yüzde 18, yüzde 19, yüzde 20 aralığında... Türkiye olarak söylemeye çalıştığım şu; yaş sebzenin de içinde olduğu gıda ürünlerinin spekülasyon amacıyla, yani mevsimsel etkilerinin çok fazla bir şekilde sepete yansıdığı... Böyle bir oranın çok daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çok daha dikkatli analiz edilmesi gerekiyor.

Bu anket çalışmaları sorgulanmalı. Yani o ülkelerde yüzde 18-20, maksimum yüzde 21 iken, bende neden yüzde 24? Ondan sonra sivri biber fiyatları arttı, enflasyona etkisi 0,30... Bunun Türkiye'ye faiz olarak maliyeti var. Bunu söylemeye çalışıyoruz. Yöntemi konusunda kesinlikle tartışma yok. Yöntem böyle olacak. Anketlerle belirlenecek bunlar. Ama anketlerin sonuçları dünyadaki gelişmelere uymuyorsa, yani bana benzeyen ülkelerde yüzde 18-21 aralığındaysa, benim de anketi sorgulamam gerekiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir