Zeybekci: İlk çeyrek büyümesi yüzde 4'ün üzerinde olacak

İhracatın büyümeye yüzde 1,5'in üzerinde net katkı verdiğini dile getiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, birinci çeyrekteki büyümenin yüzde 4'ün üzerinde olacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında yaptığı konuşmada, ihracata dayalı büyüme ile Türkiye'nin dünyaya açıldığını söyledi.

1980'de 4,5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2014'te 450 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini hatırlatarak, "Bugüne kadar yaptığımız şeyleri yaparak kesinlikle bu hedefe ulaşamayız. Ki onlar da yanlış değildi. Bugüne kadar yaptıklarımıza devam ederek dünyanın ilk 10, AB'nin ilk 3 büyük ekonomisinden olamayız" diye konuştu.

"Yüksek teknoloji ve marka ihracatını artırmalıyız"

Türkiye'nin yüksek teknoloji ve marka ihracatını yüzde 20'lerin üzerine çıkarması gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, şu anda yüzde 4 olan bu rakamın belirtilen yerlere gelmesi halinde ülkenin hedefe daha kolay ulaşacağını aktardı.

Bakan Zeybekci ayrıca, ihracat ve yatırıma yönelik verilen teşvik ve desteklerden bahsederek, dünyanın en iddialı teşvik programını hayata geçirdiklerini ifade etti.

"Yerli otomotiv üretimi için uygun ortam var"

Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB üyelerinden istediği yerli otomobil üretimine ilişkin soru üzerine, "Şu anda uygun ortam var gibi. Proje bazlı yatırım teşvik sistemimizin içerisinde yerli otomotivin üretimi için yeterli destek var. Her şeyi pazarlık edebiliriz. Kamu alım garantisini ben çok önemsiyorum" dedi.

Türkiye'de bir taksi tasarımı yapılabileceğini, bunun yerli olarak üretilebileceğini ve bunu destekleyebileceklerini ifade eden Bakan Zeybekci, Rekabet Öncesi İş Birliği Desteği'nin, Türkiye'nin kendi devlerini yaratması adına çok önemli olduğunu vurguladı. 

"Bu yıl 155 milyar doların üzerinde ihracat yapacağız"

Gelecek dönemde Türkiye'yi özel sektör eliyle, üretimle büyüteceklerini dile getiren Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

"2017'yi yeniden başlangıç yılı olarak görüyoruz. Geldiğimiz noktada da yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar doların üzerine çıkaracağız. 2017'de ilk defa birinci çeyrekte göreceksiniz. İhracatın büyümeye net desteğini göreceğiz. İlk çeyrek büyüme rakamları geldiğinde göreceksiniz, inşallah hayal kırıklığına uğramayız, ihracatın büyümeye yüzde 1,5'in üzerinde net katkı verdiğini ve birinci çeyrekte büyümemizin yüzde 4'ün üzerinde olduğunu göreceğiz. Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4,4'lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz."

İnşaat demiri ithalatında tedbir alınacak

İnşaat demirinde Türkiye'de son dönemde suni olduğuna inandıkları bir artış yaşandığını ancak bu artışın kalıcı hale geldiğini söyleyen Bakan Zeybekci, "Türkiye'deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri bugün ya da yarın duyuracağız, açıklayacağız" diye konuştu.

Booking.com'un itirazının reddedilmesi

Nihat Zeybekci, Booking.com'un Türkiye'den gerçekleştirilen online rezervasyon faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik mahkemece alınan ihtiyati tedbir kararına ilişkin başvurunun reddine ilişkin, "Mahkemelerin verdiği karar doğrudur. Ama biz Ekonomi Bakanlığı olarak kendilerine şunu söylüyoruz; 'İsteğiniz ne? Biz faaliyet göstermenizi istiyoruz. Gelin, bunu konuşalım' diyoruz. Arkadaşlarımızın teması oldu. Kendilerine bu yönde biraz daha anlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Çözmemiz de gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Zeybekci, e-ticaret sitelerinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, "Buna uygun hukuki düzenlemeleri yapıyoruz. Bu şirketler de Türkiye'de ticaret yaparken, iki tarafın da razı olacağı çözümler bulmamız gerekiyor. Var olanı bize uygun hale getirmeliyiz. Hukukun üstünlüğünü elden bırakmadan, haksız rekabete dikkat ederek, Türkiye'de sisteme dahil olan Türk şirketleri koruyarak bunu yapmak zorundayız" şeklinde açıklamada bulundu.