Zeybekci: Döviz satarak müdahale edilmemeli

Bakan Zeybekci, Merkez Bankası ve ekonomik faktörlerin kura müdahale etmesine ihtiyaç olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi bakanı Nihat Zeybekci, Ankara Sanayi Odası'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Merkez Bankası ve ekonomik faktörlerin kura müdahalesine gerek olmadığını ve döviz satarak müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Zeybekci, kısa vadeli döviz yükümlülüklerinde endişe edecek bir durum olmadığını belirterek, "Merkez döviz sattığında spekülatörlerin oyununa dahil oluyorsunuz. Sonra faiz artırmak zorunda kalırsınız, istenen de olur" dedi. 

Bakan Nihat Zeybekci, Merkez'in faiz adımını şöyle değerlendirdi: "TCMB 250 bp indirim yaparken "destekliyorum", sonradan son artışı "desteklemiyorum" diyemem. Faize karşı duruşum devam ediyor ama tek bir adım nedeniyle TCMB "kötüdür tü kakadır" diyemem.

'Kamu, döviz talebini azaltmak için TL kullanmalı'

"İhracata tarihi destekler veriyoruz" diyen Zeybekci, "Kamu sektörü döviz talebini azaltmak için TL kullanmalı. Kamu kuruluşları TL kullanırsa piyasada döviz talebi 10 milyar dolar azalır" ifadesini kullandı. 

Zeybekci, doların şu andaki değerinin ABD için sürdürülebilir olmadığını ve bunu uzun vadede devam ettiremeyeceklerini belirtti.

Öte yandan Zeybekci, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine şu cevabı verdi: "Bir partinin lideri bana 'ekonomiden anlamaz' dedi. Acaba sen hayatında iki yumurta alıp pazarda satıp da eve ekmek götürdün mü?"