Zeybekci: OVP'deki ihracat hedefi en fazla 1 ay dayanır

İhracatta bu yılki 153,3 milyar dolarlık hedefin aşılacağını söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, OVP'de güncellenen yeni rakamın 156,5 milyar dolar hatırlatarak, bu rakamın da en fazla Ocak 2018'de aşılacağını dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yılın başında 153,3 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini söyleyerek, "O gün bazıları kinayeli bir şekilde hafif gülümsemişlerdi. Eylül ayı itibarıyla 12 aylık rakamda bu sınırı aştık." dedi. Zeybekci, Orta Vadeli Programda (OVP) güncellenen yeni rakamın da en fazla 1 ay dayanacağını öngördüklerini bildirdi. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İhracat Haftası etkinliğinde konuşan Zeybekci, ihracatın 10 aylık performansına bakıldığında hükümetin ihracata tam desteğinin ve ihracatın milli seferberliğe tam güçle katılımının meyvelerini topladıklarını kaydetti.

Zeybekci, "Birileri 'tesadüftü, rast geldi' diyebilir. Asla... Her biri çalışıldı. Her biri en ince detaylarına kadar Başbakanımızın liderliğinde, Bakanlar Kurulumuzun tüm üyeleri ile beraber planlandı ve çalıştığımız ve planladığımız şekilde bugün sonuçlarını görüyoruz." dedi.

Ekim ihracatı açıklandı: Son 10 yılın en yüksek rakamıEkim ihracatı açıklandı: Son 10 yılın en yüksek rakamı

Yılın ilk 9 ayında TÜİK rakamlarına ekim ayı verisinin de eklenmesiyle 128,7 milyar dolara ulaşıldığına işaret eden Zeybekci, "Geçen yıl bu seviyeye ancak kasım ayında ulaşmıştık ve bir ay önceden gidiyoruz. Üstelik bu rakama daha ekim sonu itibarıyla ulaşmış olduk." diye konuştu.

Zeybekci, bu yılın başında 153,3 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gün bazıları kinayeli bir şekilde hafif gülümsemişlerdi. Eylül ayı itibarıyla 12 aylık rakamda bu sınırı aştık. İnşallah yıl sonu itibarıyla da OVP'deki 153,3 milyar doların 156,5 milyar dolara güncellenmesiyle 156,5'i de inşallah aşacağız. Daha önemlisi tüm zamanların rekoru olan, içinde 13 milyar doların üzerinde altın ihracatı olan 157,6 milyar doları bu sene net ihracatımızla aşmayı hedefliyoruz. Aşamasak bile en fazla bir ay dayanacak. İnşallah 2018'in ocak ayı itibarıyla aşacağız. İnanıyorum ki bu aşk, bu sevda bizde olduğu sürece biz bunu aralık ayında yerle bir ederiz diye düşünüyorum."

"2018'de dünyada bir numara olacağız"

Nihat Zeybekci, demir çelikten otomotiv sektörüne, kimya sektöründen tekstil ve konfeksiyona, tarımdan tüm petrokimya alanına kadar çok detaylı çalışmalar yaptıklarını belirterek, 2017'nin ilk çeyreğinde iş adamlarının yanı sıra ihracatçıların, yatırımcıların, sanayicilerin ve üreticilerin bütün taleplerini yerine getirdiklerini söyledi.

Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin bugün Başbakan Yıldırım'a arz ettiği ihracatçıların 10 talebini aldıklarını ifade etti.

Zorlu küresel ekonomik şartlara, ülkenin içinden geçtiği ihanet ve işgal girişimine rağmen ihracata dayalı kalkınmaya kararlı bir ülke olarak 2017 yılında ihracat destek miktarını minimum 3 katına çıkardıklarını belirten Zeybekci, bu oranı da önümüzdeki dönemde artırarak devam edeceklerini bildirdi.

Zeybekci, Eximbank'ın sermayesinin hükümetin ve Başbakan'ın oluruyla 3,7 milyar liradan 10 milyar liraya çıkarıldığını hatırlatarak, bu artışa, dünyanın tedirgin olduğu, Türkiye ile ilgili her türlü yalan dolan ve felaket tellallarının ortada kol gezdiği bir dönemde cesaret ettiklerini söyledi.

Eximbank'ın dünyada 2 numarada bulunduğunu dile getiren Zeybekci, "Başbakanımızın bize verdiği talimat; Eximbank'ın dünyada 1 numara olması... Yani ihracatımızın şu anda yüzde 26'sını finanse eden, kredilendirebilen Eximbank öyle bir hale gelecek ki 2018 yılında inşallah bizden önce duran Güney Kore'yi geçerek, açık ara farkla ihracatımızı yüzde 30 rakamlarına doğru yaklaşan şekilde finanse etmeyi gerçekleştirecek. Biz de buradan Başbakanımıza söz veriyoruz; 2018'de dünyada 1 numara olacağız."

"Yerküreyi sarsacak bir ihracat ordusu geliyor"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin dünyanın geleceğinde kendi devlerini yaratarak yarışta yer alacağını belirterek, proje bazlı yatırım teşvik sisteminin terzi usulü, kişiye özel tasarlandığını kaydetti.

Gelecek dönemde bir yandan ihracatı artıracaklarını bir yandan da yapısal dönüşümü sağlayacak stratejilerini güçlü bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini bildiren Zeybekci, "Önümüzdeki dönemde cari açık sorununu tarihe gömecek yapısal reformlarımızı da yeşertmeye devam edeceğiz. Şundan eminim ki pek yakında yerküreyi sarsacak bir ihracat ordusu, bir üretim ordusu yetişiyor ve geliyor." diye konuştu.