Zeybekci'den büyüme ve dolar yorumu

Büyümenin dördüncü çeyrekte daha iyi geleceğini öngören Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki yükselişin ekonomi için problem olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şu anda ihracatın büyümeye etkisinin negatif olduğunu belirterek, dördüncü çeyrekte ihracatın büyümeye katkı vermeye başlamasıyla Türkiye'nin yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme yakalayacağını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası'ndaki toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, büyümeye dair değerlendirme yaparken, "Şu anda ihracatın büyümeye etkisi negatiftir, yaklaşık yüzde 2 eksi katkısı vardır. Üçüncü çeyrekte eksi katkı sıfıra doğru yaklaşacaktır.

Dördüncü çeyrekte beklentimiz ihracatın da büyümeye katkı vermeye başlamasıyla Türkiye yüzde 4'lerin üzerinde bir büyümeye doğru yönlenecektir" dedi.

Dün açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) iç talepteki artışın desteğiyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin üzerinde yüzde 3.8 büyüdü.

Zeybekci TL'nin dolar karşısındaki değer kaybına müdahale edilmemesi gerektiğini belirterek, "Piyasa bunu kendi dinamikleri içinde bir dengeye mutlaka oturtacaktır... 7 Haziran seçimlerinin hükümetin kurularak sonuçlandırılmamasından kaynaklanan belirsizlik, 1 Kasım seçimleriyle artık daha belirgin bir hedefe doğru gidecektir" dedi.

Zeybekci böylece, kurdaki, diğer dolar endeksini oluşturan altı para biriminden ayrışan yüzde 7.5-8'lik "ekstra bölümün" kendiliğinden eriyeceğini düşündüğünü ifade etti.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar'ın devletin kısa vadeli döviz borcu olan işadamına 2.70 liradan dolar satışı yapması isteğine yönelik olarak ise Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu: "TL'nin bu derecede, bizim öngörülerimizin dışında değer kaybetmesi ya da Haziran'dan bu güne dolar endeksini oluşturan diğer altı para birimiyle kıyaslandığında dolar karşısında yaklaşık yüzde 7-8 daha fazla değer kaybetmesi, tabi ki ekonomi ve özel sektör üzerinde ekstra maliyet yaratıyor. Bu maliyetin telafisi ile ilgili İTO başkanının talebini reel ekonomi anlamında, serbest rekabet anlamında pek uygulanabilir görmüyorum. Bir çeşit dövize müdahale olur, piyasaya müdahale anlamını taşır."

Zeybekci, piyasanın bunu kendi içinde regüle edeceğini belirterek, sabit kurla reel sektöre döviz imkanı sağlamanın da doğrudan piyasaya müdahale anlamına geleceğini kaydetti.

Firmaların döviz bazında borçları olacağını belirten Zeybekci, "Gelirleri döviz olup da döviz borçlananlar varsa problem değil ama gelirleri TL, borçları dövizse bu problem yaratıyor. Bu yüzden yıl sonu itibariyle bilançolarda döviz artışından kaynaklı zarar anlamında bilançolara yazılacak" diye konuştu.