Zeytinyağında ihracatçı yeni sezondan umutlu

Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi'nde beklenen zeytin rekoltesine göre ihracatın biraz daha artacağı düşünülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Dönmez, "Akdeniz Bölgesi'nde bu sezon bir önceki döneme göre daha az, Ege'de de geçen yıla göre daha fazla zeytin rekoltesi bekleniyor" dedi.

Dönmez yaptığı açıklamada, zeytin ve zeytinyağıyla ilgili yeni sezonun rekolte tespit çalışmalarının başladığını, kısa süre içerisinde tahmini rakamların açıklanacağını söyledi.

Ülke genelinde 160 milyon civarında ağacın bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 50'sinin verimli olduğunu vurgulayan Dönmez, "Akdeniz Bölgesi'nde bu sezon bir önceki döneme göre daha az, Ege'de de geçen yıla göre daha fazla zeytin rekoltesi bekleniyor." diye konuştu.

Dönmez, geçen sezon sektörün ihracatının dibe vurduğunu belirterek, iç savaşın olduğu Suriye ve Tunus'ta bile Türkiye'den daha fazla ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bundan 5 yıl önce 30 bin ton olan ihracatın bugün 10 bin tonun altına düştüğünü dile getiren Dönmez, "Hatay'dan Çin, ABD, Suudi Arabistan'a ihracat yaparken geçen sezon yok denecek kadar az bir şekilde ihracatımız oldu. Bu yıl ihracatın biraz daha artacağını düşünüyorum. Geçen yıl fiyatlarla ilgili herkesin bir şey söylemesi nedeniyle çiftçiler ürünlerini elinde tuttu. Yeni sezon geldi ama halen üreticilerin elinde bir önceki sezonun yağı duruyor. Bu yıldan biraz daha umutluyuz. Başka ülkelere kaptırdığımız pazarları yeniden kazanacağımızı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki fiyatlarla rekabet şansının zor olduğunu vurgulayan Dönmez, yurt dışında 1,5 avro ihracat desteği yapılırken Türkiye'de bu rakamın 50 sentlerde kalmasının sektörünün önemli sıkıntıları arasında yer aldığını, desteklerin artmasını beklediklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir