Zimbabve, halıları doğrudan Türkiye'den almak istiyor
Afrika'nın gelişen ülkelerinden Zimbabve, halıları doğrudan Türkiye'den almak istiyor. Başkent Harare'nin Valisi Alfred Tome da, iki ülke arası ticari ilişkilerde her türlü yardımı vereceğini söylüyor.
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - Kara kıta Afrika'nın doğal güzellikleriyle akla gelen ülkesi Zimbabve, resmi olarak İngiltere sömürgesinden çıkıp bağımsız bir devlet olsa da, bunun bedelini ağır ambargolar altında ezilerek ödedi. İngiltere, uzun yıllar Zimbabve'nin bağımsız bir devlet olmasına izin vermedi.
Zimbabveliler de bağımsızlıklarını elde etmek için savaştılar ve 1980 yılında tam bağımsızlıklarına kavuştular. Ancak yine de İngiltere, Zimbabve'nin üzerinden elini çekmedi. Kendi istediği hükümetleri kurdurdu, cumhurbaşkanlarını seçti. Son 10 yıldır da İngiltere'nin istediği yönetim Zimbabve'de başa gelmeyince, bu ülkeye ağır ambargolar uygulattı. Zimbabve, İngiltere'nin tüm bu baskılarına rağmen boynunu eğmedi ve bunun meyvelerini son iki yıldır almaya başladı.
Kalkınmaya geçti
Ambargoları delmeye başlayan Zimbabve hızlı bir kalkınmaya geçti. Ancak eksiklikleri çok. 2000 yılı öncesi Afrika'nın en gelişmiş ve zengin ülkelerinden birisi olan
Zimbabve'de, ambargolar sonucu fabrikaların hemen hemen tamamı kapanmış durumda.
Afrika'nın sanayi altyapısı en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Zimbabve'de şimdi, bu fabrikalar yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz günlerde TUSKON'un düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programında konuştuğum Harare Valisi Alfred Tome, insanların Zimbabve'ye önyargılı yaklaştıkları için gelmeye çekindiklerini söyledi. Tome, ülkede yaşadıkları siyasi krizin, kesinlikle bir iç savaş olmadığını, can güvenliği tehlikesinin bulunmadığını özellikle vurguladı.
Yüzde 9.4 büyüme
Ekonomisi tarım, madencilik ve tekstile dayanan Zimbabve, sanayiye dayalı ekonomiye geçmek istiyor. Dünyanın en önemli elmas, altın ve platin yataklarının bulunduğu ülkede, toplamda 52 farklı maden bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 9.4 büyüdüklerini söyleyen Vali Tome, sadece madenden değil, reel sektörde de büyümek istediklerini belirtti. Yabancı yatırımcılar için her türlü kolaylığın sağlandığını anlatan Tome, Türklerle daha çok ticari ilişki geliştirmek istediklerini aydetti. İthal ürünlerin çoğunu Dubai üzerinden aldıklarını ifade eden Tome, şunları söyledi: "Bazı Türk mallarını Dubai üzerinden alıyoruz. Araya neden aracı girsin ki artık? Doğrudan sizden alalım. Mesela halı. Zimbabveliler halıyı çok severler. Dubai'den aldığımız halıların bazılarının Türk malı olduğunu gördük. Gelin ülkemize doğrudan halı satın ya da halı fabrikası kurun. Türkiye'den Zimbabve'ye yatırım yapmak isteyenler ilk önce kendilerini emin hissetsinler. Sonra gelsinler ülkemizi ziyaret etsinler. Valiliğimizi mutlaka ziyaret etsinler. Biz de onları geldikleri zaman gerekli bakanlıklarla temas ettiririz."
Zimbabve, birkaç yıla kalmaz tüm siyasi sıkıntılardan kurtulacağa benziyor. Pek çok üründe net ithalatçı olan Zimbabve, madenden ve tarımdan elde ettiği gelirle üretime dayalı bir ekonomiye geçecek. Altyapısı buna oldukça müsait durumda. Türkiye'ye karşı ilgisi yüksek olan Zimbabve'de bu fırsatın değerlendirilmesi gerekiyor. Yeni kalkınan ve madenlerinden para kazanan bir ülke, Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar sunacaktır. Harare Valisi Alfred Tome, Türk yatırımcılar konusunda öyle istekli ki "Bana bir mail atsınlar, her türlü desteği sağlarım" diyor. Vali Tome, [email protected] mail adresinden kendisine ulaşılabileceğini söylüyor.
Diğer ülkelere de köprü olacak
Ülkelerinin hızlı bir kalkınma içerisinde olduğunu ifade eden Harare Valisi Alfred Tome, üretimde sadece tekstil sektörde yer aldıklarını, ancak çok yetersiz bir seviyede olduklarını dile getirdi. Zimbabve'nin coğrafi konumunun önemli avantajlar sağladığını söyleyen Alfred Tome, çevre ülkelere de Zimbabve üzerinden ihracat yapılabileceğini belirtti.