Zordaki dürüst mükellefe prim kolaylığı

Dürüst mükellefe, tıpkı vergi ödemelerinde olduğu gibi, zor döneme girerse sosyal güvenlik primi konusunda da kolaylık sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA 

ANKARA – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) faaliyetlerine yönelik düzenlediği basın toplantısında, dürüst mükellefin zor duruma düşmesi halinde sosyal güvenlik primlerinde kolaylık sağlanmasına yönelik düzenleme taslağının Bakanlar Kurulu’nda imzada olduğunu açıkladı. Benzer düzenleme vergi mükellefleri için uygulamaya girmişti. Bakan Sarıeroğlu, sosyal güvenlik primleri için uygulamanın da vergi uygulaması ile aynı olduğunu belirtti. Buna göre geçmiş üç yıl içinde primlerini düzgün yatıran, herhangi bir cezası bulunmayan mükellef, zor durumda olduğunu beyan ederek SGK’dan cari dönem prim ödemeleri konusunda erteleme-taksitlendirme isteyebilecek.

SGK’nın performansı iyi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, SGK’nın mali durumuna yönelik olarak son dönemde çıkan haberleri “hayretle” karşıladığını belirterek, sosyal güvenlik sisteminin mali performansının iyi durumda olduğunu söyledi. Sarıeroğlu, prim gelirlerinin toplam giderleri karşılama oranının yüzde 66,5, yine prim gelirlerinin emeklilik ve sağlık harcamalarını karşılama oranının ise yüzde 72,4 seviyesinde olduğunu vurguladı. SGK’nın emlak satışlarının, prim borçları karşılığı alınan gayrimenkullerin satışından ibaret olduğunu belirten Sarıeroğlu, SGK’nın mali zorluğa düşmesi gibi bir sorunun mümkün olamayacağının altını çizdi.

Sağlık hizmet sunucuları için SUT fiyatları güncellenecek

Bakan Sarıeroğlu, hastaneler, görüntüleme merkezleri gibi sağlık hizmet sunucularının genel sağlık sigortası kapsamında yaptığı iş ve işlemlere yönelik, SGK tarafından belirlenen birim ödeme fiyatlarında güncelleme için çalıştıklarını da duyurdu. Bu kapsamdaki Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında 7400 kalem işlem olduğunu hatırlatan Sarıeroğlu, 2008 yılından bu yana güncellenmeyen fiyatların 2018 yılı sonuna kadar artırılacağını kaydetti. Başta özel sağlık kuruluşları olmak üzere bütün sağlık hizmet sunucuları SGK’nın ödediği bedellerin çok düşük kalmasından yakınıyordu.

Bu arada Bakan Sarıeroğlu, hastanelerin verilerinin derlenerek elektronik ortamda fatura kontrolü imkanı sağlayan bilişim altyapısının da hazır olduğu ve bu yıl içinde hizmete alınacağını açıkladı. Hastane Sicil işleminin denetim kapasitesini artıracağını belirten Sarıeroğlu, “Milletin bize emaneti SGK’nın aldatılmasına asla göz yummayız” diye konuştu.

SGK’ya kadın başkan yardımcısı

Bu arada, SGK’nın başkan yardımcılarında açık olduğunu hatırlatan Bakan Sarıeroğlu, yönetim ve yardımcılıklarda “kadın personel” görevlendirilmesi eğiliminde olduğunu ayrıca asaleten görevlendirmelerle personelin moraline katkı verilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Sarıeroğlu, SGK istatistiklerine yönelik yapılan eleştirilerin de kasıtlı olarak verilerin çarpıtılmasıyla oluşturulduğunu belirterek, verilerin her türlü sınıflamasının açık olduğunu, bu kapsamda istihdam kampanyası ile sağlanan 1,5 milyon kişilik ilave istihdam içinde stajyer vb. kişilerle artış yapıldığı iddialarının gerçek olmadığını söyledi.

1.9 milyar TL’lik “yurt dışından ilaç getirme” pazarı
Bu arada, Bakan Sarıeroğlu, Türkiye’de çeşitli nedenlerle bulunamayan ve yurt dışından getirilmek zorunda kalınan ilaçların toplam tutarının 2017’de 1.9 milyar TL olduğunu açıkladı. Türkiye’nin toplam ilaç gideri 22 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Fiyat düşüklüğü, pazarın küçük olması gibi bazı nedenlerden dolayı ilaç firmaları bazı ilaçları Türkiye’de satışa sunmuyor. Bu ilaçlar TEB veya SGK tarafından, yurt dışından piyasa koşullarında satın alınarak Türkiye’ye getiriliyor. Normal şartlar altında düşük bir tutar olması gereken bu durumdaki ilaçlar, toplam ilaç giderlerinin neredeyse yüzde 10’una ulaşmış durumda.

KHK’lar ile işten atılanlar fişlenmiyor, verilen kodlar kendi işlemlerimiz için
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan KHK’lar ile işten atılanlar ile işyeri kapatılanlara SGK kayıtlarında “özel işlem kodu” verildiğini bunun ise fişleme olarak nitelenemeyeceğini söyledi. Yapılan eleştirilerin haksız olduğunu söyleyen Sarıeroğlu, bu kodların KHK ile işten atılan ve işyeri kapatılanların maaş vb. işlemlerdeki farklı uygulamalara tabi olmasından kaynaklandığını ve sadece SGK tarafından kullanıldığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir