Konut kredilerini kamu bankaları sırtladı

Konut kredilerinde son bir yılda kaydedilen 25,3 milyar liralık artışın 4,6 milyar liralık bölümü özel bankalardan gelirken, kamu bankalarının kredilerindeki artış 20,8 milyar liraya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

Konut kredilerinde faizlerdeki artışa bağlı olarak genel bir yavaşlama trendi gözlenirken, sınırlı düzeydeki artışın çoğunun kamu bankalarının kredilerinden kaynaklandığı gözleniyor. BDDK verilerine göre 16 Şubat haftasında bankaların konut kredileri hacmi 192,5 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 167,2 milyar lira düzeyindeydi.

Son bir yılda kaydedilen 25,3 milyar liralık artışın 4,6 milyar liralık bölümü özel bankalardan gelirken, kamu bankalarının kredilerindeki artış 20,8 milyar liraya ulaştı. Diğer bir ifadeyle son bir yılda özel bankaların konut kredileri yüzde 4,4 artmasına karşın, kamu bankalarındaki artış yüzde 32,9’a ulaştı. Bu gelişme paralelinde geçen yılın şubat ayında yüzde 38 civarında bulunan kamu bankalarının payı 6 puanlık artışla yüzde 44’e yükseldi. Bu gelişmede, özel bankaların gerek faizlerdeki yükseliş gerekse kamu bankalarına göre kredi taleplerine daha temkinli yaklaşmaları etkili oldu. Nitekim Vakıfbank Genel Müdürü Özcan geçen hafta bir gazeteye yaptığı açıklamada, “konut kredilerinden zarar ettiklerini, bu alanda verilen kredileri sosyal sorumluluk olarak gördüklerini” açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir