Türkiye imalat sanayi PMI sert düştü

Şubat ayında 55.6 düzeyinde bulunan imalat PMI, mart ayında 3.8 puan düşüşle 51.8’e geriledi. Düşüş oranı yüzde 6.8 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

İmalat sanayi performansının referans göstergesi İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), mart ayında sert düştü. Şubat ayında 55.6 düzeyinde bulunan endeks, mart ayında 3.8 puan düşüşle 51.8’e geriledi. Düşüş oranı yüzde 6.8 oldu. Bu düşüşe rağmen, son anket verileri 50’nin üzerinde kalması, imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşmenin yavaşlamakla birlikte sürdüğüne işaret ediyor. Mart ayında üretim alt endeksi 58.2’den 53’e, yeni siparişler endeksi 58.2’den 53’e geriledi.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 56’dan 51.6’ya indi. Martta şirketler istihdam artırmayı ve kapasite artırımlarına paralel olarak bekleyen işlerini azaltmayı sürdürdü. Hem hammadde fiyatlarındaki artış hem de TL’deki değer kaybına paralel olarak söz konusu dönemde sektör üzerindeki fiyat baskıları da güçlendi. Artan girdi fiyatları, mart ayında fabrika çıkış fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

Mamul mal fiyatlarındaki artış da önceki aya göre hızlandı. İSO Türkiye İmalat PMI, Mart-2017’den itibaren yükseliş trendine girmiş ve eylül ve ekim ayındaki düşüşün ardından bu yılın ocak ayında 55,7 değeri ile Mart -2011’den sonraki en yüksek düzeyine ulaşmıştı. İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da şubat ayındaki 54.2 düzeyinden 2 puanlık düşüşle martta 52,2’ye geriledi. Öncü gösterge niteliği taşıyan Türkiye İmalat Sanayi PMI’nin son iki aya ilişkin değerleri, önümüzdeki dönemde açıklanacak şubat ve mart aylarına ilişkin sanayi üretim endekslerinde de gerileme yaşanacağına işaret ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir