'GAP ihracat artışında Türkiye'yi 3'e katladı'

Türkiye'de ihracatın son 10 yılda GAP bölgesinde 13 kat arttığını söyleyen Kalkınma Bakanı Yılmaz, istihdamdaki artışın da Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye'de ihracat son 10 yılda 4 kat artarken GAP bölgesinde 13 kat arttı, istihdamdaki artış ise Türkiye ortalamasının üstünde seyrediyor" dedi.

Yılmaz,  Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirilen Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) ilişkin yaptığı açıklamada, yıllardır devam eden projenin artık çok boyutlu bir hale geldiğini söyledi.

Son dönemde projeye ayrı bir şekil verdiklerini ifade eden Yılmaz, projenin sulama ve enerji yatırımlarının yanı sıra sosyal ve eğitim gibi birçok unsuru içinde barındıran insan odaklı bir kalkınma programına dönüştüğünü belirtti.

Son 10 yılda bölgeye yapılan yatırımların meyvelerini vermeye başladığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"GAP bölgesinde ek istihdam imkanları oluşturuldu"

"GAP bu anlamda çok güzel bir tecrübe oldu. Türkiye'de ihracat son 10 yılda 4 kat artarken GAP bölgesinde 13 kat arttı, istihdamdaki artış ise Türkiye ortalamasının üstünde seyrediyor. Birçok alanda baktığınız zaman GAP illerinde hızlı bir gelişme görüyoruz. Türkiye'de duble yolları 3 kat, GAP bölgesinde 5-6 kat artırmışız. Nereden bakarsanız bakın son 10 yılda gerçekten bu bölgelerimizde hızlı bir gelişim sağlanmış. Çeşitli rakamlardan sonuçları da görüyoruz. Bebek ölümleri ve anne ölümleri azaldı, okullaşma oranları hızlı bir şekilde arttı. Yüz binlerce insanımıza son 5 yılda ek istihdam imkanları oluşturuldu"

"Yer bulunamayan OSB'ler var"

Yılmaz, bölge illerindeki kamu yatırımlarının yanı sıra son dönemde ağırlık verilen teşvik programları aracılığıyla özel yatırımcıların bölge kentlerine yatırım için davet edildiğini söyledi.

Bölge illerinin teşvikin en avantajlı olduğu 6. bölge kapsamında yer aldığını anımsatan Yılmaz, "Artık yer bulunamayan organize sanayi bölgeleri var. Yeni sanayi siteleri açıyoruz. Üniversitelerde teknoparklar kuruyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir