'Orta gelir tuzağı'na karşı,teknolojiye dayalı kalkınma süreci
Kalkınma Bakanı Yılmaz, 'orta gelir tuzağı' na kapılmadan yükseğe geçişin ilk kuralının bilgiye ve teknolojiye dayalı bir kalkınma süreci olduğunu söyledi
SİNOP - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sinop Valiliği 1. Kalkınma Çalıştayı'na katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmasında,Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türkiye'nin iddialı hedefleri olduğunu belirterek, Türkiye'yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmek istediklerini ifade etti.
Türkiye'nin dünyadaki ülkeler arasında gelir durumuna göre orta üst seviyede yer aldığını kaydeden Yılmaz, "Geçtiğimiz 10 yılda alt ortadan üst ortaya terfi ettik fakat 'orta gelir tuzağı' denen bir hadise var. Yani buralarda uzun süre kalma riskimiz var. Dünya tecrübesinden de bunu biliyoruz. İşte bu ortadan yükseğe geçiş için olmazsa olmaz unsur, bilgiye ve teknolojiye dayalı bir kalkınma süreci. Katma değeri daha yüksek bir kalkınma. Bunun da yolu belli, daha çok araştırma-geliştirme yapmak, daha çok bilgi üretmek, insan gücümüzün niteliğini daha çok artırmak, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek" şeklinde konuştu.
Daha yüksek standartlarda demokrasisi olan, kişi başına geliri 25 bin dolarlara ulaşmış, milli geliri 2 trilyon doları aşmış, ihracatı 500 milyar dolara ulaşmış, araştırma-geliştirme harcamalarının milli gelire oranı yüzde 3'lere yükselmiş, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda her alanda standartlarını artırmış bir ülke vizyonumuz var. Bu, yakalanabilir bir vizyon" diye konuştu.
Son küresel kriz ortamında birçok ülke çok ciddi problemler yaşarken Türkiye'nin dayanıklılığını ortaya koyduğunu, ekonomisinin gücünü kanıtladığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
'Kalkınma planını 4 temel sütun üzerine inşa ettik'
'Bu kapsamda, 10. beş yıllık kalkınma planımızı hazırladık. Meclisimizin onayıyla 2014-2018 dönemini kapsayan planımız kabul edildi ve bu yıldan itibaren yürürlüğe girdi. Bu planda da Türkiye'nin 2023 perspektifinin ilk 5 yıllık dilimini daha detaylı bir şekilde ortaya koyuyoruz. Planda 4 eksenimiz var. Bunları özellikle vurgulamak istiyorum çünkü bunlar bütün illerimizle ilgili. Planımızı 4 temel sütun üzerine inşa ettik. Birincisi nitelikli insan, güçlü toplum. İnsan odaklı bir kalkınma anlayışına dayalı olarak biz bütün stratejilerimizi geliştiriyoruz. Sinop için de daha farklı düşünemeyiz. Türkiye'nin elbette doğal kaynakları var, önemli birtakım fiziki avantajları var fakat en büyük gücümüz, en büyük değerimiz insanımız. İlk defa bir kalkınma planına ekonomik konulardan değil, sosyal konulardan başladık. Kalkınma planlaması tarihinde bu ilk oldu diyelim'
Ekonomide 'yenilikçi üretim' anlayışı
İkinci eksenlerinin ekonomi olduğunu belirten Yılmaz, ekonomide yenilikçi bir üretim yapısını benimsediklerini, yüksek katma değerli bir üretim anlayışında olduklarını söyledi.
Yılmaz'ın konuşması sırasında salonda bulunan bir grup, 'Sinop'ta nükleer santral istemiyoruz' şeklinde slogan attı. Bakan Yılmaz, bunun üzerine, 'Katılım güzel bir şey ama ben bazen şunu görüyorum, üzülüyorum doğrusu. Bir kişi çıkıyor, bir grup çıkıyor, bütün ilin temsilcisi gibi konuşuyor. Kendinizi temsil edin. Herkes kendi fikrini söyleyecek. Saygı duyarız. Farklı fikirler olabilir ama hiç kimsenin bütün Türkiye adına, bütün Sinop adına konuşmaya hakkı yok' ifadelerini kullandı.