ABD'de ÜFE 5 ayın en hızlı yükselişini gösterdi

ABD'de ÜFE kasımda aylık yüzde 0,4 artarak 5 ayın en güçlü performansını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kasımda aylık yüzde 0,4 artarak beklentiyi aştı.

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, üretici fiyatları kasımda önceki aya kıyasla yüzde 0,4 yükseldi. Böylece son 5 ayın en güçlü performansını kaydeden ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,2 artış yönündeydi.

Yıllık ÜFE de kasım itibariyle yüzde 1,3’e ulaşarak yüzde 0,9 seviyesindeki piyasa beklentisini geride bıraktı. Bu rakam, ayrıca Kasım 2014’ten bu yana en yüksek yıllık ÜFE olarak kayıtlara geçti.

ÜFE’nin kasımda beklentinin üzerinde artmasında hizmet fiyatlarının yüzde 0,5 ve gıda fiyatlarının yüzde 0,6 yükselmesi etkili oldu. Aynı dönemde, toptan enerji fiyatları ise yüzde 0,3 geriledi.

Öte yandan, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda 1,6 artış gösterdi. Söz konusu verilere ilişkin piyasa beklentileri, sırasıyla aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,3 seviyesindeydi.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Analistler, bankanın ÜFE'deki güçlü artışı, enflasyonu yüzde 2 hedefine taşımaya yardımcı olacağı için memnuniyetle karşılayacağını düşünüyor.

Fed'in bu yılki son para politikası toplantısı bugün sona erecek ve Fed Başkanı Janet Yellen toplantının ardından kararları değerlendirmek için basın mensuplarıyla buluşacak. Bankanın faiz aralığını yüzde 0,25-0,50’den yüzde 0,50-0,75’e yükseltmesi bekleniyor.