Ağbal: Yıl sonu büyüme yüzde 3'ü aşabilir

Maliye Bakanı Naci Ağbal yıl sonu büyümesinin yüzde 3’ün üzerine çıkabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan büyüme açıklaması geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal Yıl sonu büyümenin OVP'de yer alan yüzde 3 beklentisinin üzerinde olabileceğini söyledi. 

Ağbal, bugün açıklanan Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin siyasi belirsizlik, artan jeopolitik gerginlikler ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle güven ortamının önemli ölçüde bozulduğu üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyüme sağlayabildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"1 Kasım seçim sonuçları ile siyasi belirsizliğin son bulması hem tüketici hem de reel sektör güvenini büyük bir hızla artırmıştır. Öte yandan başta sanayi üretimi olmak üzere satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve kapasite kullanım oranı gibi son çeyreğe ilişkin göstergeler de bu dönemde ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin bu olumlu görünüm yılsonu büyümesinin OVP'de beklediğimiz yüzde 3'ün üzerinde olabileceğini göstermektedir" dedi. Ağbal ayrıca orta-uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformların hızla uygulamaya konulacağını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre GSYH, zayıflayarak devam eden iç talep ve stok birikimi öncülüğünde yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin üzerinde yüzde 4 büyüdü. Türkiye ekonomisi böylece yılın ilk 9 aylık döneminde yüzde 3.4 büyüme kaydetti.