Borçlar iddia edildiği gibi yüksek değil

2013 Bütçe görüşmeleri sona eriyor. Maliye Bakanı, TBMM'de soruları yanıtlarken, borçlarla ilgili iddialara yanıt verdi, emeklilik maaşını ve 2B konularına değindi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA (DÜNYA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devletin borçlarının milli gelire oranının bu yıl brüt olarak yüzde 36'ya, net olarak da yüzde 18'e düştüğünü belirterek, "Avrupa'da borç sıralamasında en düşük 3. ülkeyiz. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 107'ye çıkmış, AB'de yüzde 93'lere çıkmış. Türkiye'de gerek devletin, gerek hane halkının, gerekse şirketlerin borçları iddia edildiği gibi yüksek değildir" dedi. 
 
Büçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’deki bütün vatandaşların, her türlü borcunun toplamının milli gelire oranının yüzde 19 olduğunu belirterek, "Yani Türkiye'de vatandaşın borcunun milli gelire oranı yüzde 19. AB'de ortalama yüzde 66. Dolayısıyla Türkiye'de hane halkının borç batağında olduğunu iddia etmek zordur" dedi.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde alınan maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşı veren ülke olduğunu kaydetti.
 
Emekli maaşlarına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, bütün dünyada, çalışılan dönemde daha fazla, emeklilikte daha az maaş alındığını kaydederek, "İngiltere'de çalışırken 100 lira alıyorsanız, emekli olduğunuzda 25 lira alıyorsunuz. Fakat Türkiye'de durum çok farklı. Hatta Türkiye OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir. Türkiye, çalışma döneminde aldığı maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşını veren ülkedir. Zaten ondan dolayı bu yıl bütçeden sosyal güvenlik sistemine 73 milyar lira para aktarmış olacağız. Türkiye'nin toplam yatırım bütçesi 39-40 milyar lira, Maliye Bakanlığı'nın sosyal güvenlik sistemine vereceği para yaklaşık 73 milyar lira. Dolayısıyla bunu daha da artırmak mümkün değil" dedi. 
 
"2012'de 700 binin üzerinde istihdam yarattık" 
 
"Yüzde 4 büyümeyi nasıl yakalayacaksınız?" sorusuna Şimşek, "Cari açığı ve enflasyonu kontrol altına almak için, 2011'de para politikasında ciddi bir sıkılaştırmaya gidildi. Maliye Bakanlığı olarak birtakım tedbirler aldık. Onların yansıması iç talebin ciddi bir şekilde yavaşlaması şeklinde tezahür etti. 2013 yılında tersine bir trende giriyoruz. Para politikasının nispeten gevşediği bir döneme giriyoruz"dedi. Şimşek, 2012 gibi zor bir yılda bile 700 binin üzerinde istihdam yarattıklarını kaydederek, bunun da büyümeye olumlu katkısı olacağını söyledi.Maliye Bakanı Şimşek, Merkez Bankası rezervlerine ilişkin bir soruya bir soruyu yanıtlarken, Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervinin 100,9 milyar dolar, altın rezervinin 18,3 milyar dolar olduğunu bildirdi. 2013 yılında 2B'den 4.8 milyar TL gelir beklediklerini söyledi. 
 
2B'de başvurular yüzde 86'ya ulaştı 
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, süre uzatımından önce 2B başvurularının yüzde 68 civarında olduğunu belirterek, daha fazla vatandaşın faydalanması için 3 ay daha süre uzatımına gittiklerini şu anda başvurular yüzde 86'ya ulaştığınıo kaydetti. Şimşek, ocak ayı itibariyle satışlara başlanacağını söyledi.Şimşek, 2013 yılında 2B'den gelecek rakamı 4.8 milyar lira olarak öngördüklerini kaydetti. 
 
"Suriye'de sıkıntıya düşenlere yardımcı olacağız" 
 
Bakan Şimşek, Suriye'de yatırım yapıp sıkıntıya düşenlere ilişkin bir soru üzerine kimseye Suriye'ye gidin, yatırım yapın demediklerini belirterek, "Ama sonuçta bazı hemşehrilerimiz, iş adamlarımız Suriye'de yatırım yaptılar. Bu bir risk, bu risk de gerçekleşti. Biz vergileri ötelemek üzere imkan sağladık. O arkadaşlar gelip bize Suriye'deki işlerinden dolayı etkilendiklerini ifade edip raporlarlarsa biz yardımcı olacağız" diye konuştu.
 
Bütçenin tümümün oylaması bugün 
 
Genel Kurulun dün yaptığı mesaide bütçe kanun tasarısının maddelerinin görüşmeleri tamamlandı. Ardından, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri yapıldı. Tasarının tümünün oylaması bugün bütçe üzerinde yapılacak son konuşmaların ardından yapılacak. 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir