Bu yıl 2 bin aile iş kurdu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, 2013 yılında 2 bin 82 aileye gelir getirici destek verilerek iş kurmaları sağlandı
ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, 2013 yılında 2 bin 82 ailenin iş kurması sağlandı. Sosyal yardım verilen 43 bin kişi işe yerleştirilirken, 74 bin kişi de iş ve meslek kurslarına katıldığı açıklandı.
Yeni kurulan bakanlıklardan biri olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ikinci yılında da sosyal yardımlar, aile, toplum, kadın, yaşlı, engelli, şehit, gazi ve çocuklara yönelik önemli çalışmalar yürüttü.
Bakanlık verilerine göre, 2013 yılında sosyal yardım ve sosyal hizmetler için yaklaşık 22 milyar TL kaynak aktarılırken, içeriğinde aile yardımı, barınma, yakacak, sağlık, eğitim, ücretsiz ders kitapları, eğitim materyalleri ve eğitim yardımları yer alan sosyal yardım programlarına bu yıl da devam edildi.
Bakanlıkça, maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını okula gönderemeyen ailelere, çocuklarının okula devam etmeleri şartıyla yapılan ''Şartlı Eğitim Yardımı'' kapsamında yıllık ortalama 2 milyon öğrencinin annelerine nakdi yardım yapıldı.
Engelli öğrencileri okullarına ücretsiz taşıyan bakanlığın bu yardım programından ise 46 bin engelli öğrenci yararlandı. Fon imkanları kullanılarak 2013 yılında 39 yurt yapımı desteklendi.
Yoksul vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik TOKİ ile işbirliği içerisinde uygulanan Sosyal Konut Projesi kapsamında bugüne kadar 43 bin konutun planlanması yapıldı, 18 bin konut vatandaşlara teslim edildi. Bakanlıkça 2013 yılında ev yapımı, onarımı veya kira yardımı şeklinde barınma yardımı olarak yaklaşık 6 bin aileye yardım sağlandı.
Gelir getirici projeler desteklendi
Bakanlığın sürdürdüğü çalışmalarla gelir getirici proje destekleriyle yoksul vatandaşların kendi işlerini kurması ve sürdürülebilir gelire kavuşması da sağlandı.
Gelir getirici projeler için kırsal ve kentsel konularda kişi başına en fazla 15 bin TL destek sağlanıyor. Gelir getirici projelerde geri dönüşler ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 6 yıl altı eşit taksit şeklinde 8 yıl faizsiz olarak uygulanıyor.
Proje ile 2012 yılında bin 800, 2013 yılında ise 2 bin 82 aileye destek sağlandı. 2003 yılından bu yana 78 bin 782 aileye bu yönde yardım verildi.
Sosyal yardım istihdam bağlantısı kapsamında yardım edilen 43 bin kişi işe yerleştirildi ve 74 bin kişi de iş ve meslek kurslarına alındı.
268 bin kadına nakdi destek
Sosyal yardımlardan bir diğeri olan ''Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım Programı'' ise bu yıl da yaygınlaştırılarak sürdürüldü. Program doğrultusunda 268 bin kadına düzenli nakdi destek sağlandı.
Bu yıl içinde önemli bir başka düzenli yardım programı da başlatılarak, çalışma çağındaki çocuğunu veya eşini, askere gönderen muhtaç durumdaki ailelere askerlik hizmeti boyunca düzenli olarak aylık 250 TL tutarında nakdi destek verilmeye başlandı. 55 bin aile, ''Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı'' kapsamına alındı.
2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'a göre yaşlı ve engellilere yapılan ödeme programından 1 milyon 240 bin kişi yararlanıyor.
9,5 milyona ücretsiz sağlık sigortası
Toplumun her kesiminin sağlık güvencesine kavuşturulması amacıyla 2012 yılında Genel Sağlık Sigortası Gelir Tespiti ve Prim Desteği uygulaması başlatıldı. Genel Sağlık Sigortası kapsamında daha önce sağlık güvencesi olmayan kişilerin gelir durumları tespit edildi, gelir durumuna uygun düzeyde prim ödenerek sağlık güvencesinden faydalandırıldı. Bu kapsamda 9.5 milyon vatandaşın Genel Sağlık Sigortası primini karşılayarak ücretsiz sağlık hizmeti almaları sağlandı.
Öncelikle doğu ve güneydoğu bölgelerinden başlamak üzere kadınların niteliklerinin yükseltilerek potansiyellerinin gerçekleştirilmesi ve toplumsal hayata daha fazla katılımı için 64 Aile Destek Merkezi açıldı.
Ödeme kuyruklarına SMS kolaylığı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın PTT ile işbirliği yaparak geliştirdiği ''Sosyal Yardım Kartı Projesi'' ile ''Sosyal Yardım Mesaj Servisi Projesi'' de bu yıl hayata geçirildi. Projeyle yardımlardan düzenli olarak yararlanan yaklaşık 2 milyon kişinin, banka kartı ile alışveriş yapabilmesi ve parasını banka kuyruğuna girmeksizin ATM'lerden çekebilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında 1 milyon 550 bin sosyal yardım kartı verildi.
Sosyal Yardım Mesaj Servisi Projesi ile de düzenli yardım alan kişilerin cep telefonlarına ödeme dönemlerinde SMS atılması uygulaması başlatıldı. Bakanlıkça bu dönemde 600 bin SMS gönderilerek ödeme kuyruklarının engellenmesi ve vatandaşların bilgiye kısa yoldan ulaşabilmesi esas alındı.
Bakanlık ayrıca, sosyal yardımlardan yararlananların kır, kent ayrımı ve bölgesel farklılıkları içerecek şekilde objektif kriterler çerçevesinde belirlenmesi için TÜBİTAK ve TÜİK'le ''Puanlama Formülü Projesini'' tamamladı. Projenin denemelerin ardından 2014 yılında uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.
2014'te istihdamı artıracak projeler geliştirilecek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2014 yılında da sosyal yardım alan vatandaşların istihdama kazandırılmasını hızlandırmak ve istihdamı artıracak projeleri geliştirmeyi planlıyor.
Sosyal yardım ve sosyal hizmetlere erişimde kolaylaştırıcı modellere ağırlık verilecek. 2023 vizyonu doğrultusunda yoksullara yönelik 100 bin sosyal konut projesi kapsamında çalışmalar hızlandırılacak.
Sosyal desteklerde ailenin durumu esas alınacak, sosyal destek miktarı yoksul aileyi yoksulluktan kurtaracak kadar olacak. Asgari gelir desteğine yönelik çalışmalar ise sürdürülecek.