Bütçe 1.64 milyar fazla verdi

Bütçe mayıs ayında 1.64 milyar TL fazla verdi, FDF 5.49 milyar lira oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanlığı, bu yıl mayıs ayında merkezi yönetim bütçesinin 1.64 milyar lira fazla verdiğini, faiz dışı fazlanın (FDF) ise 5.49 milyar lira olduğunu açıkladı. Geçen yıl bütçe 1.48 milyar lira fazla vermiş, FDF ise 8.6 milyar lira olmuştu.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ocak-Mayıs döneminde ise bütçenin 2.4 milyar lira açık verdiği, FDF'nin 25.6 milyar lira olduğu belirtildi. Geçen yılın aynı döneminde açık 2.8 milyar lira, FDF ise 22.1 milyar lira düzeyinde gerçekleşmişti.

Şimşek: Güçlü performans devam ediyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk beş ayında, hedefe oranla düşük seyreden büyümeye rağmen bütçe hedeflerini rahat şekilde tutturacak bir performansla devam ettiklerini söyledi. 

Şimşek, bütçe gerçekleşmelerine dair yaptığı açıklamada, bu yıl Mayıs ayında güçlü bütçe performansını sürdürmeye devam ettiklerini belirterek, bütçenin Mayıs'ta 1.6 milyar lira fazla, Ocak-Mayıs döneminde ise 2.4 milyar TL açık verdiğini kaydetti.

"Hem Mayıs ayı hem de ilk beş aylık bütçe gerçekleşmeleri geçen yıla göre daha güçlüdür" diyen Şimşek, geçen Mayıs ayında bütçe fazlasının 1.5 milyar lira, Ocak-Mayıs döneminde ise bütçe açığının 2.8 milyar lira olduğunu vurguladı.

Bu yıl Ocak-Mayıs döneminde bütçe açığının yıl sonu hedefi olan 21 milyar liranın sadece yüzde 11.5'ine denk geldiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu güçlü performans en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği'nde devam eden ekonomik sorunlar, bölgedeki jeopolitik gerginlikler, finansal piyasalardaki dalgalanma ile iç talepteki nispi yavaşlamaya rağmen elde edilmiştir. Hedefe oranla düşük seyreden büyümeye rağmen bütçe hedeflerini rahat bir şekilde tutturacak bir performans ile yolumuza devam ediyoruz." Mali disiplini devam ettirdiklerini vurgulayan Şimşek, seçim ekonomisi uygulamadıklarına dikkat çekti.