Bütçe görüşmelerinde uzlaşılamadı

AK Parti'nin geçici bütçe yerine 2016 yılı bütçesinin görüşülmesi teklifi üzerinde uzlaşma sağlanamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti'nin Meclis'te geçici bütçe yerine 2016 yılı bütçesinin görüşülmesine ilişkin önerisi üzerine 4 partinin grup başkanvekillerinin yaptığı toplantı sonrasında uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi

İktidarın önerisini görüşmek için AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural biraraya geldi.  

Grup Başkanvekillerinin Meclis Başkanlık Divanı'nın arkasındaki odada basına kapalı olarak yaptıkları toplantı, yaklaşık 45 dakika sürdü.  

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gök, seçim beyannamelerinde de yer alan bütçenin ve kamu maliyesinin daha sağlıklı denetlenmesine yönelik kesin hesap komisyonu kurulması önerilerine işaret etti. 

Başkanlığını muhalefet partisinin yapmasını öngördükleri bu komisyonun, iktidarın denetlenmesi ve şeffaflık açısından çok önemli olduğunun altını çizen Gök, kesin hesap komisyonu kurulması ve başkanlığının da anamuhalefet partisi olması dolayısıyla CHP'ye verilmesi önerisini iktidar partisine aktardıklarını söyledi.  

Amaçlarının Türkiye'nin biran önce kalıcı bütçesine kavuşması ama bunun yanında denetlenebilir ve şeffaf bir iktidar ortamı yaratılması olduğunu belirten Gök, "Gördüğümüz kadarıyla bu teklifimize iktidar partisi sıcak bakmıyor. Dolayısıyla anayasa hükmü gereği her mali yılın başından 75 gün önce bütçe Meclis'e sunulması gerektiğinden şu anda böyle bir uzlaşma arayışını sonuçlandırmış değiliz" dedi. 

'Kesin hesap komisyonu kurulursa elimizden geleni yaparız'

İktidar partisinin, önerilerini kendi aralarında tartışmalarını ve makul bir sonuca ulaşmayı dilediğini kaydeden Gök, "Teklifimiz kabul edildiği takdirde, bütçenin denetlenmesi ve kesin hesap komisyonunun kurulmasını temin bakımından da yükümlülükler yerine getirildikten sonra  elimizden gelen gayreti göstereceğimizi ifade ettik" diye konuştu. 

Gök, "Ne zaman cevap verecekler size?" sorusu üzerine de "Bu akşam tamamlarız görüşmelerimizi. Ama açıkçası ümitli olmadığımı ifade edeyim. Onlar da ben de Genel Başkanlarımıza konuyu arz edeceğiz ama şu anda görünün tablo fazla bir ilerleme sağlanamayacağı yönünde" karşılığını verdi. 

İktidar partisinin, kalıcı bütçenin çıkarılması yönünde CHP'nin kesin hesap komisyonu kurulması teklifini dikkate almadan bir çalışma yapmak istediğini söyleyen Gök, bütçenin 75 gün önceden sunulması gerektiğini aktararak, mutabakat olmadan geçici bütçe yerine 2016 bütçesinin gündeme gelmesinin mümkün olmadığını

'İçtüzük ve Anayasa'ya uygun şekilde hazırlanması" 

HDP Grup Başkanvekili Baluken de AK Parti'nin önerisini uygun bulmadıklarını ifade etti.  

Bütçenin mevcut hükümet tarafından Meclis'e sunulması gerektiğinin altını çizen Baluken, şu değerlendirmede bulundu: 

"Burada bir hükümet değişikliği oldu. Bu hükümet değişikliğinden sonra yeni imza ile yeni hükümetin onayıyla Meclis'e sunulmuş bir şey yok. Dolayısıyla seçim hükümetinin vermiş olduğu o teklif kadüktür. Onun görüşülmesinin uygun olmayacağı kanaatindeyiz. Diğer taraftan bu kadar sıkıştırılmış bir takvimde bütçe kanun tasarısı gibi önemli bir tasarının görüşülmeye çalışılması muhalefetin söz ve denetim hakkını kısıtlama anlamına gelir. Halkın bize vermiş olduğu yetki ile biz o denetim sürecini yerine getiremeyeceğimiz kanaatindeyiz. Hükümet tekrar erken seçime giderken bütün bunları hesap ederek gitti. 

Bizim HDP olarak görüşümüz geçici bütçenin görüşülmesi kalıcı bütçenin de İçtüzük ve Anayasa'ya uygun şekilde hazırlanarak Meclis'e sunulmasıdır. Bizim tavrımız nettir." 

'Pek müspet gözükmüyorlar' 

MHP Grup Başkanvekili Vural ise Kesin Hesap Komisyonu kurulması için Anayasa değişikliği gerektiğini anlatarak, "CHP'ye son bir öneri yapıldı. 'Bütçe nedeniyle kısıtlanan denetim imkanını, süresini başka vesilelerle kullanma konusunu bir kez daha düşünün' dedik ama pek müspet gözükmüyorlar. Geçici bütçe getirme eğiliminin yüksek olduğu görülüyor" dedi.  

Vural, "Rusya ile oluşan uluslararası ilişkiler, Hükümetin asgari ücreti artırma taahhüdü var. Bunlarla ilgili belirsizlikleri giderecek bütçeyle karşımıza çıkmalarını daha uygun görüyoruz. Geçici olursa bunları görmeyeceğiz, ancak kalıcı olursa göreceğiz bunların etkilerini. Dolayısıyla böyle bir belirsizlik ortamında ekonomide belirsizlik iyi bir şey değil. Bu belirsizliği ortadan kaldırmak için kalıcı bütçe teklifini daha makul gördük. Türkiye'yi düşünerek yapıyoruz ama bunun da ancak bir mutabakatla olması gerekir. Böyle bir mutabakat sağlanmadı. Netice itibariyle geçici bütçe getirme eğilimi oluşacak. Ondan sonra da kalıcı bütçeyi 2016'da görüşeceğiz" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir