Bütçe, nisanda 3 milyar açık verdi

Bütçe Ocak-Nisan döneminde 17.9 milyar lira açık verirken, Maliye Bakanı Ağbal, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığının 11,9 milyar TL olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Yönetim Bütçesi, nisan ayında 3 milyar lira açık verdi. Bütçe açığı, ocak-nisan döneminde 17.9 milyar lira oldu.

Maliye Bakanlığı verilerine göre; 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde 5,4 milyar TL fazla veren bütçe, 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde 17,9 milyar TL açık verdi. 2016 yılı Ocak-Nisan döneminde 24,6 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde 4,2 milyar TL faiz dışı fazla verdi.

2017 yılı Ocak-Nisan döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artarak 197,8 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 22,5 oranında artarak 215,7 milyar TL olarak gerçekleşti.

2017 yılı Ocak-Nisan döneminde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 oranında artarak 158,7 milyar TL olurken, faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 23,4 oranında artarak 193,6 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

Artışın nedeni teşvikler

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomik büyümeyi destekleyici kararlar ve teşvik unsurları ile bütçe açığının 4 ayda geçen yıla göre daha yüksek olduğunu kaydetti.

Ağbal'ın 2017 Yılı Ocak-Nisan Dönemi Bütçe Değerlendirmesi şöyle:

"Nisan ayında bütçe 3 milyar TL, Ocak-Nisan döneminde ise 17,9 milyar TL açık vermiştir. Ancak, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığı 11,9 milyar TL seviyesindedir.

Ocak-Nisan döneminde toplam bütçe harcamaları 215,7 milyar TL, faiz hariç giderler ise 193,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının etkisiyle bütçe açığı yılın ilk dört ayında geçen yıla göre daha yüksek olmuştur. Ekonomide ortaya çıkan canlanma ve geçici uygulamaların sonra ermesi ile birlikte bütçe açığındaki artış trendi daha ılımlı bir seviyeye doğru gelişme gösterecektir.

Vergi gelirleri yüzde 14 arttı

Diğer taraftan Nisan ayında vergi gelirleri yüzde 14,3 artış göstermiştir. Bu oran, vergi gelirlerinde 2017 yılının tamamı için öngördüğümüz yüzde 11,4’lük artış oranının üzerindedir. Vergi türleri itibarıyla artış oranlarına bakıldığında, bu artışlar üretim, tüketim ve ekonomik aktivitelerde canlanmayı işaret etmektedir.

Önümüzdeki aylarda ekonomik canlanmada devam edecek olumlu gelişmelerle birlikte, vergi gelirlerindeki artış trendi sürecektir.

2017 yılı bütçesinde bir taraftan ekonomik büyümeyi destekleyen politikalar sürdürülürken diğer taraftan bütçe açığının sürüdürülebilir seviyelerde kalması noktasında gerekli kararlılık devam edecektir."