EBRD: Türkiye bu yıl yüzde 3.7 büyür

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye ekonomisinin geçen yıl belirgin şekilde yavaşlamasının ardından bu yıl yüzde 3.7, 2014'te ise yüzde 4 büyümesi bekleniyor, ancak ülkenin yüksek cari açığı risk oluşturmaya devam ediyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Bölgesel Ekonomik Beklentiler raporuna göre, Türkiye ekonomisi 2010 ve 2011'deki güçlü performansın ardından 2012'nin ikinci yarısında beklentilerin üzerinde yavaşladı.

Rapora göre, 2011 yılında yüzde 8.8 olan büyümenin geçen yıl yüzde 2.2'ye gerilemesi, zayıf iç talep ve imalat sanayi aktivitesinin yanı sıra özel sektör yatırımlarının önemli ölçüde azalmasından kaynaklandı.

EBRD Başekonomisti Erik Berglof, "Türkiye'nin yakın gelecekteki büyümesinin, kredi büyümesi kontrol altında tutularak, iç talep ve özel yatırımlarla desteklenmesi gerekiyor. Bunun başarılabilmesi için de rekabeti güçlendirecek ve iş dünyasında ortamı iyileştirecek yapısal reformlara ihtiyaç duyulacak" dedi.

EBRD raporuna göre, Türkiye'nin cari dengesi fonlamanın nispeten kısa vadeli ve portföy girişlerine bağımlı olması nedeniyle risk oluşturmaya devam ediyor. Küresel çapta getiri arayışı Türkiye'nin dış finansman gereksinimlerini karşılamasına katkı sağlamayı sürdürürken, kredi büyümesini tetikleyerek cari işlemler açığı riskini artırabilir.

Türkiye ve Polonya gibi büyük ekonomilerdeki zayıf aktivite ile birlikte Rusya'daki belirgin yavaşlama, EBRD'nin bölgesel bazdaki büyüme görünümlerini aşağı yönlü revize etmesine neden oldu.

Banka 2013'e ilişkin büyüme genel görünümünü dört ay önceki yüzde 3.1seviyesinden yüzde 2.2'ye revize etti.

Berglof, "Büyümedeki yavaşlamanın nedenleri ülkeden ülkeye değişiyor, ancak bunlar küresel krizin öncesinden bu yana bekletilmekte olan yapısal reformların canlandırılabilmesi için bölge genelinde bir alarm niteliğinde olmalı" şeklinde konuştu.