Enflasyon, Merkez'e 'sıkı dur' diyor

Ağustos enflasyonu sonrası, TCMB’nin 14 Eylül’deki PPK toplantısında faiz değişikliğine gitmeyeceği ve ‘sıkı duruşa devam’ mesajını yenileyeceği bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ağustos ayında enflasyonun çift haneye çıkması sürpriz değil. Ancak, TÜFE'de aylık yüzde 0,52 artış beklentilerin üzerinde. Bununla birlikte, Merkez Bankasının yakından izlediği çekirdek enflasyonda yükseliş eğilimi sürüyor. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden C endeksi yüzde 9.60'tan yüzde 10.16'ya yükselmiş durumda.

Gerek, aralık ayına kadar manşet enflasyonun yüksek seyredecek olması, gerekse çekirdek enflasyon görünümündeki bozulmanın devam ediyor olması, TCMB’nin sıkı duruşunu koruması anlamına geliyor. Ağustos enflasyonunu değerlendiren ekonomistler de, TCMB’nin 14 Eylül’deki PPK toplantısında faiz değişikliğine gitmeyeceğini ve ‘sıkı duruşa devam’ mesajını yenileyeceğini düşünüyor.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, TL'yi destekleyici küresel ortama rağmen yıllık enflasyonun ve çekirdek göstergelerin yüksek olmasının TCMB'yi sıkı duruşu korumaya ittiğini söyledi. Kömürcüoğlu, “Önümüzdeki aylarda da enflasyonun çift hanedeki dalgalı seyrine devam edeceği beklentisi ile -Aralıkta yüzde 9.4 ile tek haneye inmesini bekliyoruz- TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağı kanısındayız" dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de çekirdek enflasyon eğilimindeki bozulmanın daha da belirginleştiğine dikkati çekerek, TCMB'nin olumsuz enflasyon görünümü ile ortalama fonlama maliyetini yüksek tutmaya devam edeceğini söyledi. Bürümcekçi, ağustos ayı enflasyon verisinden sonra da TCMB'nin bu duruşunun değişmeyeceğini ve 14 Eylül'deki PPK toplantısında tüm faizleri sabit tutmasının çok yüksek olasılık olduğunu ifade ederek, "Enflasyondaki olumsuz eğilimle, beklentiler yeniden kötüleşmeye başlarsa ve kur sepeti bazında döviz kurlarında önemli bir gerileme gözlenmezse bankanın duruşunu bir miktar daha sıkılaştırması da gerekebilir" dedi.

TCMB'nin sıkı para politikası çerçevesini korumaya devam edeceğini belirten DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek "2018 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun düşük seyredebileceği şeklindeki TCMB yönlendirmesine katılıyor, durumun dış şokların gündeme gelmemesi halinde faizler üzerinde de olumlu etkide bulunabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise TCMB'nin bu verilerin ardından sıkı duruşu koruyacağını tahmin ettiğini dile getirerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Çekirdek enflasyon görünümündeki bozulmanın devam ediyor olması, TCMB’nin sıkı duruşunu korumasına neden olacaktır. TCMB’ye yönelik mevcut sıkı algı sürdükçe dolar kurunda agresif yükselişler beklemek yanlış olabilir. Diğer yandan, enflasyondaki bu dalgalanma, mevduat ve kredi faizlerindeki yüksek seyrin de devamına neden olacak. Verinin ardından borsada banka hisselerine satışlar geldiğini görmekteyiz. Faizin yüksek seyrini koruyacak olması ve TCMB’nin sıkı duruşunu sürdüreceğine yönelik algılar, bu tarafta kâr satışlarına neden oluyor."

- AĞUSTOS AYI TÜFE -

- Piyasada yüzde 0.15 - 0.20 aralığında artış beklentisine karşın, TÜFE'de yüzde 0.52 artış yaşandı.

- Beklentileri aşan yüzde 0.52 oranında artış, 2012’den bu yana ağustos aylarında kaydedilen en hızlı yükseliş.

- TÜFE'de yıllık artış ağustosta yüzde 10,7 ile yeniden çift haneli seviyeye çıktı. 

- Yüzde 3,1 düşen giyim fiyatları, TÜFE’deki artışı 23 baz puan sınırlandırdı.

- Gıda fiyatları aylık bazda yüzde 0,22 gerileyerek TÜFE artışını 5 baz puan aşağı çekti.

- Ulaştırma, aylık bazda yüzde 2,1 yükselerek, enflasyonuna 34 baz puanlık yukarı yönlü katkı yaptı.

- Çekirdek enflasyonda yıllık artış yüzde 10,16 ile yükselişe devam etti. Böylece çekirdek enflasyonda 2005 Haziran ayından bu yana en yüksek seviye kaydedildi. 

- Önümüzdeki aylarda da enflasyonda çift hanede dalgalı seyir bekleniyor. Enflasyonun aralık ayında yüzde 9.5 ile tek haneye ineceği tahmin ediliyor.