‘Faiz indirimi’ kuvvetlendi

Enflasyon ve Reel Efektif Kur'un ardından bugün açıklanan sanayi üretimi de MB'nin Mayıs'ta faiz indireceği beklentisini kuvvetlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enflasyonun Nisan ayında beklentilerin altında kalması ve reel efektif kurun TCMB'nin müdahale edeceğini söylediği 120'nin belirgin üzerinde çıkmasının ardından sanayi üretimindeki artışın da beklentilerin altında kalması TCMB'nin Mayıs'ta tekrar faiz indirimine gidebileceğini gösteriyor.

Ekonomistler sanayi üretimi verilerinin ekonomide toparlanmanın ılımlı bir seyirde devam ettiğini gösterdiğini belirtirken, son açıklanan veriler TCMB'nin Mayıs ayında faizleri 50 baz puan indireceği beklentilerini artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart'ta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0.9 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 arttı.

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Sanayi üretiminde arındırılmamış verilere bakarsak artış yüzde 0.2'de kalıyor. Bir diğer önemli nokta ise aydan aya arındırılmış rakamın sanayi üretiminin Mart ayında, Ocak ve Şubat aylarına göre gerilediğini göstermesi. Yani Mart ayında üretimde yavaşlama var" dedi ve ekledi:

"Veri ekonomide yaşanan toparlanmanın ılımlı olduğunu gösteriyor. Bizim 2013 için ekonomik büyüme beklentimiz yüzde 3.5. Bu veri çok yüksek beklentilerin gerçekçi olmayacağını da gösteriyor. Ayrıca son dönemde açıklanan veriler de TCMB'den politika faizi indirimini desteklemeye devam ediyor. Reel kur endeksi, sanayi üretimi ve beklentilerin altında kalan enflasyon sonrası TCMB'den politika faizi indirimi beklentileri artabilir."

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Beklentilerin altında kalan veri sonrasında TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği algılaması güçlenecektir" dedi.

[PAGE]

 

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise verilerin ardından yaptığı açıklamada "Sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranlarındaki seyir ilk çeyrekte büyümenin isteğimiz şekilde olmayacağının göstergesi" dedi.

Çağlayan, yıllık yüzde 4 olan büyüme hedefine ulaşabilmek için iç talebin mutlaka canlanması gerektiğini belirtirken, TCMB'nin son adımlarının doğru olduğunu ancak TCMB'nin bu adımları atmak için "geç kaldığını" söyledi.

Nisan ayı PPK toplantısı sonucunda beklentilerin üzerinde indirim gerçekleştiren TCMB, yılın ilk indirimini gerçekleştirdiği politika faizini yüzde 5.50'den yüzde 5'e, gecelik borç alma faizini yüzde 4.50'den yüzde 4'e, gecelik borç verme faizini ise yüzde 7.50'den yüzde 7'ye indirdi.