Güldağ: Bu büyüme bize yetmez

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, 2014'te büyümenin yüzde 2,7'nin altında kalabileceğini belirterek, 'Bu büyüme bize yetmez' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, yarın gelecek büyüme rakamları öncesinde CNBC-e’de Son Baskı'ya konuk oldu.

Hakan Güldağ, 2014'te yüzde 2,7 seviyesinde bir büyüme tahmin ettiğini söyledi ve "Benim beklentim biraz daha bu oranın altında olacağı yönünde" dedi.

Güldağ, "Bu büyümeye rağmen istihdam oldukça iyi geliyor. Ancak bu büyüme bize yetmez" diye devam etti.

Güldağ, "Daha önceki yıllarda yüksek büyümeler yaşadık. Hükümet ve ekonomi yönetimi biraz yumuşak iniş istedi. Kredilerin frenledik, ekonomi de çok yavaşladı. Tabiki de bu rakamlar bize yetmiyor. Bu ekonomik büyümeye rağmen istihdam rakamları oldukça güçlü geliyor. Bu ekonomik büyümeye rağmen, istihdam güçlü geliyor. İstihdama da bakmak lazım. İstihdamdaki artış sanayiden çok hizmetler sektöründen geliyor" dedi.

Güldağ, "Ekonomik güven endeksi sonuçları yeniden gözden geçirilmeli" dedi.

Doların yükselmesi

Güldağ, dolardaki yükselişe yönelik de konuştu.  Güldağ, "Dolardaki yükseliş Türk halkının kriz algısına paralel. Dolarda yükseliş Türk halkı için kriz anlamına geliyor" dedi. 

Teşviklerde neler olacak?

Güldağ, hükümetin yeni açıklayacağı teşvik paketlerinde istihdamın hedef alınmasını beklediğini ifade etti ve şöyle devam etti: "İş dünyası yeni teşvik paketini bekliyor. Biraz istihdamı kollayan ve buna destekler veren teşvikler gelecek. Ar-Ge'de zaten vergi desteği var. Yeni pakette de sadece belli bölgeleri içermeyecek, genel bir paket olacak. Teknoloji ve elektroniğe de teşvikler gelecek. Talep ekonomide daralmış görünüyor. Şirketler geçen yılki ciroları yakalarlarsa kendilerini başarılı görüyorlar. Bu atmosferde özel sektörün kamunun fazla harcadığını düşünen bir algı var. Seçimlere de iki ay kaldı. Güçlü bir teşvik paketi gelebilir."