Hükümetten büyüme değerlendirmesi
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Ekonomi Bakanı Elitaş ve Kalkınma Bakanı Yılmaz, 2015 yılına ait büyüme verisini değerlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılına ilişkin büyüme verilerini açıkladı. Buna göre 2015 büyüme verisi yüzde 4 olarak gerçekleşti. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek büyüme verisini başarı olarak değerlendirerek, "İki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edilmiştir" dedi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyümenin Orta Vadeli Program'da (OVP) geçen yıla ilişkin tahminle uyumlu gerçekleştiğini kaydederken, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye'nin büyüme beklentilerini geride bıraktığını söyledi.
'Türkiye en hızlı büyüyen 4. ekonomi'
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4. ekonomi olduğunu, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerinin 2 katından fazla büyüdüğünü bildirdi.
Şimşek büyüme rakamları ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
"2015 yılında ekonomimiz yüzde 4 ile Orta Vadeli Programda öngördüğümüz seviyede büyümüştür. Böylece Türkiye, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4. ekonomi olurken, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin 2 katından fazla büyümüştür.
Bu başarı geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edilmiştir.
2015 yılında büyüme, 4,3 puanlık katkı ile toplam yurtiçi talep kaynaklı olmuştur. Özel sektör yatırımları da geçtiğimiz yıl yüzde 2,7 artarak büyümeye 0,5 puan katkı sağlamıştır.
Net dış talep ise 0,3 puan negatif katkı ile büyümeyi sınırlandırmıştır. Bunda en büyük ticaret ortağımız olan AB’deki yavaş toparlanma ile çevre ülkelerde yaşanan sorunlar etkili olmuştur.
İhracat pazarlarımızda yaşanan olumsuzluklara rağmen cari işlemler açığının milli gelire oranı 2015 yılında yüzde 4,5 seviyesine gerilemiştir.
2015 yılında büyümenin kapsayıcı niteliği devam etmiştir.
Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 700 bin kişiye, küresel krizden bu yana ise 6,7 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağladık.
Hedefimiz, güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer almaktır. Bu hedefimize ulaşmak için gerekli yapısal reformları uygulamaya devam edeceğiz."
'Olumsuzluklara rağmen başarıldı'
Kalkınma Bakanı Yılmaz, geçen yılki yüzde 4'lük büyümenin, küresel ekonomideki olumsuzluklar, yakın coğrafyadaki jeopolitik sorunlar, iki genel seçim ve terör saldırılarına rağmen başarıldığını, bu performansın 2016'da daha iyiye gitmesinin beklendiğini belirtti.
Ekonominin geçen yılın dördüncü çeyreğinde piyasa beklentilerinin üstünde yüzde 5,7 artış kaydettiğine dikkati çeken Yılmaz, büyümenin küresel kriz sonrasında 25 çeyrektir sürdüğüne işaret etti.
Geçen yıl GSYH'nin yüzde 4 arttığını anımsatan Yılmaz, büyümenin Orta Vadeli Program'da (OVP) geçen yıla ilişkin tahminle uyumlu gerçekleştiğini kaydetti. Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2015 yılında gerçekleşen yüzde 4'lük büyüme hızı Hindistan (yüzde 7,3), Çin (yüzde 6,8), Filipinler (yüzde 6,0), Pakistan (yüzde 4,2), Malezya (yüzde 4,7), Endonezya’dan (yüzde 4,7) sonra en yüksek büyüme hızıdır. Büyüme hızı avro alanında İrlanda (yüzde 4,8) ve Lüksemburg (yüzde 4,4) hariç en yüksek büyüme hızıdır (IMF tahmini). 2015 yılında Çin ve Hindistan hariç yükselen ekonomilerin ve gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme hızı yüzde 1,8'dir. Türkiye ekonomisinde ortalama büyüme hızı 2003-2015 döneminde yüzde 4,7, 2010-2015 döneminde yüzde 5,2 olarak gerçekleşmiştir. Çin ve Hindistan hariç yükselen ekonomilerin ve gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyüme hızı 2003-2015 döneminde yüzde 4,4, 2010-2015 döneminde ise yüzde 3,7’dir."
'Daha da iyiye gidecek'
Geçen yılın son çeyreğinde kredi artış hızındaki yavaşlamanın devam ettiğini ve tüketici kredileri faiz oranının ortalamada yüzde 16,3, ticari krediler faiz oranının yüzde 16 olarak hesaplandığını bildiren Yılmaz, özel tüketimde artışın hizmetler sektörü kaynaklı olduğunu ifade etti. Yılmaz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
" 2015 yılında sağlanan yüzde 4 büyüme küresel ekonomideki olumsuzluklar, yakın coğrafyamızdaki jeopolitik sorunlar, aynı yıl içinde yaşanan iki genel seçim ve terör saldırılarına rağmen başarılmıştır. Bu performansın 2016 yılında AB başta olmak üzere sağlanacak nispi iyileşmeler, jeopolitik ortamda gelişmeler ve reformların ivme kazanması ile daha iyiye gitmesi beklenmektedir. Nitekim, 2016 büyüme tahminimiz yüzde 4,5 olarak OVP'de ifade edilmiştir."
'Türkiye büyüme beklentilerini geride bıraktı'
Ekonomi Bakanı Elitaş, "2015'in 4'üncü çeyreğinde yüzde 5,7 oranında, yılın tamamında ise yüzde 4 düzeyinde bir büyüme oranı elde eden Türkiye; IMF ve OECD gibi önde gelen uluslararası kuruluşların büyüme beklentilerini dahi geride bırakan bir tablo çizmiştir." dedi.
Elitaş, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin 2015 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 5,7, yıl genelinde ise yüzde 4 büyüdüğünü belirten Elitaş, şunları aktardı:
"Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 4'lük büyümeyi tam olarak yakalayan bu oran, Türkiye'nin son 13 yıldır geçirmekte olduğu dönüşümün ne kadar sağlam bir ekonomik temele sahip olduğuna işaret etmektedir. Bu başarı hükümetimizin kararlılıkla uyguladığı reformlarla, makroekonomik hedeflerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz politikalarla ve hiç şüphesiz dünyanın dört bir yanına açılmaktan hiçbir dönem imtina etmeyen cesur ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin ve müteşebbislerimizin alın terleriyle tescillenmiştir."
Geçen yılın hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin ciddi sorunlar yaşadığı bir dönem olduğunu anımsatan Elitaş, IMF, Dünya Bankası ve OECD gibi uluslararası kuruluşların, 2015 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3 civarında büyüyeceğini öngördüğünü anımsattı.