İhracatçıya kredi desteği

İhacatçılara kullandırılan ihracat reeskont kredilerinin limiti 6 milyar dolardan 12 milyar dolara yükseltilirken, kredilerin vadesi uzatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB), ihracat reeskont kredileri limitinin iki katına yükseltilerek 12 milyar dolara çıkarıldığını ve kredilerin vadesinin uzatıldığını açıkladı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "TCMB Reeskont ve Avans Yönetmeliği yeniden düzenlenerek ihracat reeskont kredileri teminat şartlarına dair kullanım kolaylığı getirilmiş ve Bankamızca ihracatçılara kullandırılmakta olan ihracat reeskont kredilerinin limiti 6 milyar dolardan 12 milyar dolara yükseltilirken, kredilerin vadesi uzatılmıştır. Söz konusu limitin 11 milyar dolarlık kısmı Türk Eximbank'a, 1 milyar dolarlık kısmı ise diğer ticari bankalara tahsis edilmiştir" denildi.

Açıklamada, "Artırılan ihracat reeskont kredisi limiti paralelinde dış ticaret sermaye şirketleri ve diğer firmalar için kredi kullanım limitleri iki katına yükseltilmiş olup, bu tutarın yarısı 0-120 gün (dahil) vadeli, kalan yarısı ise 121-240 gün (dahil) vadeli kredi başvurularına tahsis edilmiştir" denildi.

Limit artışları ve sağlanan kullanım kolaylığı çerçevesinde ihracatçılarca TCMB reeskont kredisi imkanının daha fazla kullanılacağı belirtilen açıklamada, TCMB'nin net döviz rezervlerine sağlanan katkının aynı oranda artış göstereceğinin öngörüldüğü ifade edildi.